wahai kaum hawa

assalamualaikum, kat sni aku nk share satu status FB kwn aku yg menarik utk semua kaum hawa


‎"Apakah aku layak bergelar Muslimah?"

Saya kurang faham dengan soalan ini. Konteks yang diberikan membuatkan saya fikir seolah-olah "Muslimah" itu satu level Iman 99 Petala Langit yang hanya golongan sehebat Pendekat Laut sahaja yang boleh capai.

Sedangkan apabila seorang perempuan berpegang teguh dengan Shahadah, maka dia bergelar Muslimah. 

Muslimah itu bukan diukur dengan panjang tuduh atau labuh jubahnya. Sama juga dengan lelaki. Dia tidak dipanggil Muslim kerana panjang janggutnya. 

Muslimah itu seorang yang berjihad menentang nafsunya hinggalah maut menjemput. Satu perjuangan dalaman yang tiada sesiapa pun yang dapat lihat, dengar, hidu, sentuh, atau rasa. Tetapi perjuangan dalaman itu ada.

Boleh jadi seorang Muslimah itu tidak bertudung, tetapi dia menangis kepada Allah meminta kekuatan untuk menyarung sehelai kain di kepalanya. 

Boleh jadi seorang Muslimah itu mempunyai teman lelaki, tetapi setiap sentuhan bukan mahram umpama jilatan api neraka baginya.

Boleh jadi seorang Muslimah itu seorang yang tidak solat, tetapi setiap kali azan berkumandang hatinya merayu kepada badannya untuk berdiri di hadapan Allah. 





aku akui aku belom boleh dikira sbgai muslimah sebenar tp kwn aku ckp


"kita boleh digelar muslimah selagi kita berpegang pada kalimah syahadah. cuma kita sometimes tergolong dlm golongan "boleh jadi muslimah yang...""






P/s : moga post aku kali ini bole dijadikan motivasi utk perbaiki kelemahan dri kita terutamanya muslimah :')



13 comments:

syakey said...

xsalah aiman azlan post yang ni. ;)

moga kta jadi muslimah solehah ;)

Miss Amateur Cook said...

adwa rindu kamu!!!!!! nape x on skype. :(

syafiqakarim said...

betul :)
moga lebih baik dan baik :)

ღKekunangpelangiღ said...

Nak jadi jahat itu senang, nak jadi baik itu yang susah. Kan? :)

Abg Stalker said...

ramainya perempuan dr gadis,gadis dr muslimah.fhm?cuba fhm sdri adwa :)

YOUsoF said...

Luaran tak menggambarkan 100% 'rupa' dalaman.. Pucuk pangkalnya tepuk dada, tanyalah iman.


Entri ringkas yang mampu meninggalkan bekas. ;)

adwafarahin said...

test

ms teyn teyn said...

insyaAllah ;)

chemay said...

nice one.
semoga kita sama2 akan jadi muslimah sejati adwa.
aamiin.
:)

alif haris said...

same goes to muslim.. lelaki :)

ABU said...

Alhamdulillah.. Sejuk aku baca entry ni.. :D

Ayie said...

tinggggggtonggggggg..... tape.. yan gpen tin g , ada niat.. dari turun ke jiwa.. h ahahaha

Azham Vosovic said...

Dan aku semestinya masih belum sempurna "muslimnya"....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...