#Perkongsian Jumaat : Rahsia Surah Al-Kauthsar





Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.


Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

 Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

 1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

 2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

 3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

 4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

 5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

 6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

 7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

 Wallahualam....




p/s : Jumaat terakhir di tahun 2011. Semoga hari anda dipermudahkan dan mendapat berkat.Amin.

#8 Spontaneous Thursday



Maaf,utk kesekian kalinya..alasan yang sama.
- xda mood nk berblogging,x bukak blog rindu, bila bukak tekan X blk :(
- nnt aku dtg jenguk kwn2 yg dropped by ok
tgh cr "adwa" dlu yg gila blogging

so sori
my bad 
:'(


Wall of Memories

xde ape yg nk di update sangat pon,cume nk menunjukkan kegigihan hari nie ke kedai print dengan anak pkcik Baharom utk print gamba yg da lama sangat nk print. pas isya' gigih tampal 1 1 kt wall ^^


they are part of me

this is what i called
"Wall of Memories"


nanti dr masa ke masa nk tambah lg.bia bilik hostel penuh gamba :)



p/s : mak abah dtg KL esok.semoga perjalanan mereka selamat..angah x sabar nk jumpe mak abah! :')



#Perkongsian Jumaat - Hikmahnya...

Setiap yang hidup pasti akan menemui penciptanya
tidak mengira tua atau muda
satu saat tidak pernah terlewat atau terawal

saat jenazah diusung
saat itu hanya amalan sahaja yg dibawa
saat dibacakan talkin
saat itu pasti yang hidup akan merasa sungguh insaf tentang ke khilafan diri


adakah di antara kamu tahu apakah hikmah disebalik menggunakan nama ibu bagi menggantikan nama bapa pada bin atau binti simati semasa dibacakan Talkin ?


Hikmahnya:
 "bukan semua orang ada ayah, tak mungkin nak malukan si mati dihadapan kuburnya sendiri"


Pemanjat handal yg awesome, itulah atuk aku! ^^


3 hr kat kampung mmg sgt menjadi gadis kampung la aku..seronok nye tuhan je taw habaq hang!,mkn mknn kg,pakai kain batik *sumpah aku pon x caye aku bole pakai kain batik dgn baik bhahahaha :P
smlm sblm balik request kat atuk sedara aku nk mkn manggis

"tok udeeeee,angah nk mkn manggis laa" *sambil buat muka comel2 gituw! aww! aww!
"haa nnt tok ude kaitkan..nnt angah bole bw blk kl sket"
"weee~ syg tok ude!" <---- ayat bodek! haha

bermula la meredah belantara utk mengait manggis..ok aku tipu! sbb pokok manggis depan rumah jer -___-"



tok ude aku nie kecik jer orgnye..die panjat ghupe lipas kudung taw!

tgk! sempoi je dok kt hujung2 dahan tu,klu aku, tobat xmo panjat dah -_-"

kanak2 bawah umur perlu pengawsan ibu bapa,jgn cuba aksi ini di rumah okeh! haha
tok ude aku panjat tanpa gune tangga ke ape ke ok!..aku pusing2 je tgk tok ude aku dah ade atas pokok da -___-"
yg aku mcm org gila kt bwh nie dok jerit " tok ude belah sane tu angah nmpk byk ungu2!" ~_~
sakit tengkuk aku mendongak tp seronok x tentu hala bila buah manggis gedebuk gedebuk jatuh ke tanah :D

tok ude ckp mane buah2 manggis yg jatuh ke tanah x bole jual sbb x tahan lama,so yg mana jatuh tu sume da msuk ke mulut aku bertubi2 kehkehkeh
yang dipetik elok2 sume di bawa mendarat dengan sempurna menggunakan karung guni hand made punya tu woi!

cume 1 yg x bestnye,aku x bw blk bangi ponnnn! sbbnye kete da penuh ngan buah2 lain.antaranya rambutan n langsat -____-"

sekian...

Hari tu kumpul duit..skrng serius akan berkahwin :)

Alhamdulillah perbincangan kedua2 belah pihak berjalan lancar n dah tetapkan tarikh 11/2/12 dipilih.semoga semua berjalan lancar.amin

perjalanan dr Malim Nawar Perak ke Sg. Besar Selangor tadi rse berbaloi sgt2.x terasa letih sbb excited gila kot.skrng nie persediaan brangan hantaran,kad kahwin, kehmah n lain2..huhu seriously x sabar laa ^^

bkn senang nak menyatukan 2 keluarga dengan cara yang direstui.mmg kene amik langkah slow2 n efektif bru berjalan lancar hee :D


bakal pengantin jauh di perantauan..td bru call n dapat persetujuan 100% dengan cadangan dr 2 buah pihak..so skrng ke pasang badan jela..opss! sblm tu kene p daftar kat pejabat agama dlu n cop tok kadi,n saksi siap2 :P

semoga perkahwinan abg angkat ku Abg Ngah n Kak Nana berjalan lancar n semoga alam perkahwinan yang bakal dilalui mendapat redha Allah hingga ke akhir hayat.Semoga berbahagia ke anak cucu.Amin.


bukan aku yang kawen laaa..org lain okay! hihi..belajar pon x abes lg, tp klu rse nk makan parang ngan abah tryla klu brani -___-"




p/s : cuti dah abes bro.blk KL esok! :(

#Perkongsian Jumaat - Kelebihan Surah Alam Nasyrah


Nabi Muhammad S.A.W bersabda : "Barangsiapa membaca surah Alam Nasyrah, seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku".

Barangsiapa membiasakan membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.

Sesiapa yang membacanya nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kesal dan jemu, serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.

Barangsiapa membaca Alam Nasyrah sembilan kali sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.






p/s : pulang ke kampung mlm nie :D

#13 Wordless Wednesday (I love U!)



chatting ngan abah <3





p/s : kasih ibu bawa ke syurga,kasih abah tiada tandingnya.Percayalah abah,syg angah pada abah lebih dr  abah syg angah.   
i miss u n mom so much too! :'(

10 Muharram 1433


Assalamualaikum n good morning!

Dari Ibnu Abbas r.r berkata Rasulullah S.A.W bersabda: " Barangsiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) makan akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah,dan 10,000 pahala orang mati syahid,dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat.Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Asyura,mka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka"



Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W: "Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W: "Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura!".[]


Selamat berpuasa bagi yang berpuasa! :)


request kat mak nk bubur asyura blk jumaat nie :)
*gmba pkcik google



p/s : hr nie berbuka beramai2 dgn bdk praktikal lain.wee~


Sekali bah,kajang berubah!



1st skali kite letak gamba feeling2 ombak rindu lu sbb nk cter sal  ombak2 gak nie


mukadimahnya nk cter sal banjir yg x semena2 melanda kajang smlm gara2 1 kwsn tanaman yg sistem perparitan x berapa nk hensem.*gila baku -____-

smlm xde ombak xde rindu kajang tetibe banjir, sian aku tgk org2 kedai kat kajang sibuk bersihkan kedai masing2.berselut sana sni kot
hr nie aku n membe nk g kajang sbb nk melawat kawasan jajahan kami la..*PANGGG!!!! eh salah2! sbnrnye, 1st nk cr tiket blk Johor n 2nd sbb kami ber2 craving for fast food..hahhaa gigih x gigih itulah kami.anak incik azahar n anak incik baharom wee~

memula nk mkn Mcd skali tgk pekerja McD sume tgh sental kerusi.so maknanya Mcd x bkk la tuh..kuciwa! kuciwa!.stelah berpatah hati ngan incik Mcd..kami beralih arah ke incik janggut putih a.k.a kepci.

anak incik azahar

anak incik baharom

ok gamba x bole banyak2,kantoi sudah di atas tu mkn smpai tnggl tulang..so 2 gambar sudah memadai utk menunjukkan kami mmg bersungguh2 nk mkn fast food hr nie hikhikhik :D

da mkn,merendek pekan kajang..beli brng n cr hadiah beday member.pastu perut kriuk..kriuk lapaq ayaq..so p beli cool blog baq ang!.sudah berzaman kempunan!

nie pon menunjukkan kerakusan ku terhadap cool blog
dah suku habis bru igt nk snap :P




p/s : sumpah mls nk berblogging sejak habes event company hr khamis ritu...mood kelaut -___-


bah - banjir



simpanan kawen..eh bole gitu?


rindu aku x? ok aku tau ade yg rindu,tp malu2 plak nk bg tau lalalalala~ *muntah ijo.
ok hr nie xde nk cter ape sgt pon tp aku nk share pasal skrng aku main saham..amacm? epik x bunyinye? sbnrnya.aku rse mcm da terlambat but its better than never kan? so, slase lepas aku nekad n aku g bukak buku Amanah Saham Bumiputera (ASB)

nk bukak buku ASB nie senang jer..xyah la sampai aku kene buat video tutorial dak? haha.korang just pergi post office n mintak borang nk buka buku ASB.isi particular korang then tggu giliran, g kaunter tunggu 10 minit siap la.siap dah tutorial aku :D

1 yg aku suka pasal ASB nie bile kite nk kluakan dwet bkn mcm kt bank,kite kene bw kluar melalui buku gak,mmg agak leceh la..aku suka, sbb aku jenis boros,klu laju je dwet bole klua dr atm mmg x gune menyimpan la,bile dah leceh gini mmg duit tu dok elok2 je la dlm tu :P

ate beginila ghupe bukunye ye chor! :P
"Bijak Dahulu Bijak Sekarang"

aku bukak buku nie sbb aku pikir nie la salah satu cr aku nk simpan dwet.kite x tau bila masa susah kite kan? bole dikatakan nie salah satu backup masa depan aku la.korang jgn x tau setiap unit(duit) yg kite laburkan akan dpt dividen n dwet kite jadi byk..kire duit beranak-ranak la hihi

mane la tau dwet nanti bole buat duit belanja kawen ye dak?xdela kawen kene hutang sane,hutang sini..kang aku yg botak -____-". Nie pon merupakan buku saham aku yg ke-2 selepas buku amanah saham 1Malaysia yg PM kite kasi utk budak Uni 100 unit setiap seorang



insyaAllah setiap bulan aku akan tambah duit utk kedua2 buku bergilir-gilir..klu ade dwet lebih masukkan duit utk 2 2 buku skali,ikutla rezeki tuhan bagi :)

so blogger,ayuh la simpan menyimpan nie..x kire laki pompuan, nie simpanan kite..x guna masa skrng mungkin berguna mase depan..yg mane dah buka tu..moh ler tmbah duit tiap2 bulan ^^





P/s : Salam Maal Hijrah 1433H :)

#12 Wordless Wednesday (maaf)




maaf x dpt jenguk blog2 korang lagi
im super busy rite now till nx week

sshnya nk handle projek tambah2 bila anda di lantik menjadi ketua
hopefully everything is gonna be okay!

skrng baru aku rse keje swasta nie perit nye la..kene absorb pressure.klu x tahan pressure mmg bole gila
ngan nk kejar deadline nye n sometimes bos plak suka2 dok reject kerja kita -___-"
sabar adwa! sabar!

aku akan jenguk korang pas sume keje da setel
JANJI! 
:D




p/s : seyes rindu korang..x sabar nk habeskan sume keje nie! ^^

Home alone

hr nie im all alone,sbbnye membe2 lain kene keje sbb slase ritu diorang cuti so replace hr tu ngan hr nie..membe aku lg sorang pulak mak ayah die dtg amik,so pulang la sudah die ke rumah smlm.
pg2 rutin mcm besela cuti2 nie,bngun pg kemas2 bilik,sapu bilik n basuh baju then bru mandi.tgh hr aku x kua mkn sbb mls plus sbb aku sengsorang so lg la malas petala ke8 pon dtg.

memandangkan aku x mkn tgh hr td so mari lah melayan movie..abes movie aku dok godek2 lappy aku..arrange blk sume2 dokumen yg berterabur.tgh dok godek2 aku jmpe gmba nie

hihi mak n abah mcm org muda ber-couple

gmba nie amik mse aku cuti sem ritu,ptg2 abah saje suh mak bw moto n abah dok blakang,nk test mak brani ke x.da abes round snap2 la :P . membe2 aku jeles ngan mak aku..errr maksud aku bukan diorang suka abah aku tp sbb tgk mak n abah aku nie sweet couple x mcm mak ayah diorang.

sesetengah anak2 malu klu mak ayah diorang berjalan2 sambil dok peluk2,berlagak mcm couple2 muda mudi skrng..tp bg aku x,in fact aku bangga punya parent sporting mcm mak abah aku nie.

aku mencari lelaki mcm abah.klu dpt bahagianyaaaa la rasa :D.*acecece berangan*.kalau nk,kene usaha n berdoa la jugak dak?bru Allah tlg...insyaAllah kalau dpt aku nk die ikhlas n akan pegang tangan aku sampai tua mcm abah jugak :') 




p/s : hr nie x p beli nsi lemak pkcik gelabah dah,hr nie mkn nasi kerabu ^^



#Perkongsian Jumaat - Pelaris?


Cara Mengenali Perniagaan Yang Menggunakan Pelaris

Cara mudahnya nak tahu kedai itu ada pelaris (Khadam jin)baca Ayat Qursi 3kali di luar dari kedai.Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.hehehe. Tiup perlahan-lahan sampai habis nafas


Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.





Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-


1) Al-Fatihah.

2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.



Ia berdasarkan hadith :

قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم : إقراء قل هو الله أحد , والمعوذتين , حين تمسي و حين تصبح , ثلاث مرات تكفيك من كل شيء ( رواه أبو داود والترمذي )

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih.









p/s : sori mood berblogging xde sbb blogger wat hal..skrng dashboard da ok, bru rse semangat sket :).thanx tok membe2 blog yg rajin singgah drop comment! ;')

#11 Wordless Wednesday







p/s : seriously aku suka semua ceramah dr ustaz azhar idrus nie..gmba2 yg die tangkap pon sume awesome!


Ironinya manusia




ironinya manusia bila sanggup stay up late semata2 nk study,tp belum cukup mampu untuk mengaji al-quran walaupun sekadar 5 minit

ironinya manusia bila sanggup keluar malam lepak bersama kwn2,bermain bola atau sebagainya,tp belum cukup mampu nk bersolat tahajjud di 1/3 malam walaupun sekadar 2 rakaat

ironinya manusia bila sanggup menahan lapar membeli makanan kerana semata2 simpan duit utk membeli sesuatu yg diingini,tp belum cukup mampu untuk menahan lapar di bulan puasa walaupun sekadar 1 hari

ironinya manusia sanggup membeli benda yg diingini biarpun mahal,tp belum cukup mampu untuk bersedekah walaupun sekadar 50sen.


ironinya manusia bila bole berkata "rest in peace" kpd org bukan islam,tp belum cukup mampu utk mendoakan saudara sesama islam yg mati kebuluruan walaupun sekadar membaca alfatihah



mmg banyak ironinya manusia dalam dunia nie..renungan utk aku sendiri yg kadang2 lupa dan lalai apa yg selama nie aku tak buat. x kasar kalau aku katakn kadang2 aku 'tuli'kan telinga dan 'buta'kan mata utk lihat benda2 penting nie.



p/s : menikmati cuti ala kadar tp bahagia.thanx love!


#Perkongsian Jumaat - Solat Jumaat



"Walaupun orang yang tidak diwajibkan sembahyang fardhu Jumaat harus berjual beli pada waktu-waktu yang dilarang, namun jika dia berjual beli bersama orang yang diwajibkan sembahyang fardhu Jumaat, maka kedua-dua mereka berdosa. Ini kerana dia telah bersubahat pada melakukan yang haram."


"renung-renungkan dan selamat beramal!"




minggu lepas hr jumaat, membe aku Nina tibe2 ajak lunch kat tempat lain.Slalu ktorang mkn kt kedai sorang abang nie n pekerja2 die sume laki..makan sedap n harga not bad..bila aku tanya kenapa?, die bg aku hadis nie.pahamlah sudah aku nape die xnk mkn kt situ 

cter ape abang kedai n pekerja2 die buat mse jumaat nie bialah aku n kwn aku je tau.tp yg pasti lepas nie setiap jumaat ktorang xkn mkn kat situ dah




p/s : tolongla jaga maruah sket,klu ye pon x solat jumaat, jgn dok tayang muka merata wahai kaum Adam semua..malu!


#10 Wordless Wednesday (separa kedu -__-)

hahaha eh bole gitu, separa kedu?
entry nie saje nk meluahkan kegembiraan mendapat bnd yg di idam2 kan haha
nk tau apakah ia??

jeng!

jeng!

jeng!

.
.
.
.



yeah! aku dpt makan tapai yg mak angkat aku buatkan yeayyy!!! suka! suka! hikhikhik
makaseh mak! :D
sebenarnye sebakul die buat, tp xkan la aku nk angkut sebakul balik bangi kan..so aku bw blk 5 bekas jer.
tp kat rumah mmg lahap2 habes-habesan hahaha..tu mmg btl2 kempunan namanya :P

alhamdulillah dapat makan tapai yg dah lammaaaaa sgt teringin nk mkn! :D


p/s : makan tapai mlm2! kwn aku kata klu mkn ngan cendol lg sedap,yeke? (jgn mabuk sudah mlm2 nie mkn tapai -___-!)


lame benor teman idok balik

selamat hari raya korban! :D

sehari suntuk raya hr nie mkn daging je la,tambah2 daging baru..goreng saje pon sodap! haha.
aku blk Malim Nawar hr jumaat hr tu, perhhh kreta byk giler kot..gerak dr sg buloh pas jumpe umie (mak angkat) pukul 9.30pm smpai Malim Nawar kul 12.30am suppose 2 jam tp sbb kete byk jadi 3 jam perjalanan..sampai2 tukar baju trus tidor la weyh.

pg sabtu,bangun pg siap2 nk tolong org kat dapur sbb mlmnya mak angkat aku nie nk buat kenduri sket skali takbir la kt rumah..so bersiap2 la kami smpai ke ptg. lauk best! nasi beriyani bhai! ptg tu bosan2 aku melayan kembar yg ader kat rumah nie..cucu mak angkat aku..diorang pnggl mak abah aku tok a'a ngan opah ina tp panggl aku angah,suppose pnggl aku mkcik la...ikut korang la -___-"

nie si kembar..kembar x seiras, yg sorang tu nk buat peace tp x jadi hehe :P
yg basikal biru namanya Nur Farah Afrina n lg sorang tu nama Nur Faizah Afrina. bdk2 nie mengarah aku bw aku ke sana sni..wah..wah..wah..mcm mem besar tau! -____-"

malamnya mcm yg dirancang,buat kenduri n of kos ade mkn2...part mkn2 mmg best tp part yg x bestnye gua kene buat nie

yaeh! gua pegang tender basuh pinggan, tp pangkat tinggi sket dok atas kerusi biru tu hahaha :P
esok pg bangun awal,mandi sunat hari raya aidiladha pastu mulala sesi balut2 lilit2 kepala aku n adik2 aku..haha da mcm pertunjukkan fesyen plak :P

sarapan pg ktorang sblm g tgk kobau!
lemang,rendang tok,karipap,kek n nasi beriyani :D

pas solat raya jom kita p tgk kobau! tp gua x sempat p tgk mse mula2 kobau tumbang..just sempat tgk part org melapah jer

kobau da bogel..menonggek2 pkcik tu melapah haa..penuh darah baju die
mase nie, cedek kobau x tau dah sape yg amik..hahahah
nie mmg champion bg gua, sbb perlu kesabaran woo nk melapah kepala kobau nie
bahagian isi perut da di angkut
kejap kepala tu kebawah kejap ke atas..aku tgk tanduk kobau nie pon da gerun seyh!


Alhamdulillah rezeki murah gila,smpai ptg td nk dekat 5 kilo jugak daging + tulang dpt..taun nie ramai buat korban so dpt merasa daging kobau n lembu :)

beza daging kobau n lembu..daging kobau gelap berbanding daging lembu
tula kisah raya haji aku.esok da nk balik kl..cuti da abes bro! -____-!


p/s : ate dengor org dok bercakap perak rse seronok benor teman haishh,rse libang libu esok da nk blk kl nie weyh,slase teman udoh keje...mcm mane ghaye kome?seronok ke?

#Perkongsian Jumaat : Cara Pemakanan (Part 2)

seperti yang dijanjikan ini sambungan entry yang lepas.Kalau sape2 yang belum bace bole klik SINI.
nie ader beberapa tips mudah jer nk diamalkan


1. Mandi pagi sebelum subuh atau sejam sebelum matahari naik.
Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Korang bole prasan klu orang yang mengamalkan mandi pagi nie kebanykkannye badan tak gemuk..mcm mak n kwn aku nie :)

2. Mengamalkan minum segelas air sejuk (bkn ais)setiap pagi.
bole menghindarkan penyakit insyaAllah.

3. Sujud.
waktu solat subuh di sunatkan untuk bertafakur (sujud sekurang-kurannya seminit selepas membaca doa).Mengelakkan sakit pening atau migrain.

para saintis ader membuat kajian kenapa kite perlu bersujud. Bila bersujud darah akan mengalir ke tempat di mana darah x sampai terutama dibahagian otak.

selain tu saintis ader menjumpai enzyme(pencerna makanan) yg byk terkandung di celah jari,iaitu 10 kali ganda terdapat dlm air liur.INGAT! nabi ada mengajar  kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari!


1. KENAPA KITA MAKAN PAKAI TANGAN????

Rasulullah akan mengambil sedikit garam guna jari kecilnya(kelingking),baginda akan hisap dan kemudian baru makan makanannya

KENAPA???

ke2 belah tangan kita ada keluarkan 3 jenis enzyme tp belah kanan paling tinggi enzyme dikeluarkan,sbbnya belah kanan yg byk bantu proses penghadaman.

MENGAPA HISAP GARAM??

garam sumber mineral tanah yg badan kita perlu. dua kali cecah garam dr jari kita tu sama dgn 1 liter air mineral.Kita asal dr tanah n lumrahnya bahan yg asl dr tanah mmg berkhasiat utk kita! ^^

KENAPA GARAM??

garam juga penawar paling mujarab bagi keracunan, slalu kan klu kene keracunan mknn doktor akan bg Sodium Chloride iaitu GARAM. Plus, garam jugak dapat menghalang sihir dan makhluk2 halus.

2. CARA MENGUNYAH
Rasulullah akan mengunyah sbnyk 40 kali smpai mknn itu lumat supaya senang nk proses.

3. MEMBACA BASMALLAH
Ini adalah utk elak penyakit. Bakteria dan racun buat perjanjian ngan Allah SWT,apabila Basmallah di baca maka ke2nyaakan musnah dr mknn tu


4. CARA RASULULLAH MINUM


- Jangan minum berdiri!! makhruh!
- Jangan minum dr bekas besar n jgn bernafas ketika minum sbb bile kita hembus keluar CO2 iaitu carbon dioxide,bila bercampur ngan air H2O ia akan jadi H2CO3 initu CUKA,so minuman kita akan menjadi acidic.
- Jangan meniup air yang panas.sbbnya sama dengan yg atas! ^^



"SAMPAIKAN WALAU SEPATAH"
sama2 la kita amalkan yep kawan-kawan! ^^

last but not least
"SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA"
mkn daging beringat2 sket haha :P

Daging korban buat daging masak hitam.gulp! telan ayaq liuq weyh! hihi
 



p/s : doakan perjalanan aku selamat pergi dan balik ke Malim Nawor nie :)

selagi ada kita buat :)

kali nie waa kene tagged ngan anak omak dok bangsar yg x tau malim nawar kat mane...hahah *pesal panjang sgt nieh???

1. Nama betul + ayah + atuk :P
oh nie kali ke 2 aku bg tau..xpe bg tau banyak kali bole femes sket kot hahaha. nama aku Nur Adwa Farahin Bt Azahar Bin Abd Rahim..klu aku ckp jgn pnggl farah pon korang ttp akan buatkan? -____-

2. Status diri terbaru bermula 1 November 2011
erk? perlu ke soalan nie? yela..yela...aku jwb aku milik Jason Statham lalalala~

3. Takut hantu x? Hantu apa paling Best? Kenapa?
errr takut la kot..paling best? aku x bole nk bg tau kang yg lain jeles plak :P

4. Nak maki tentang blog saya, sila buat skrng
eh eh pesal aku nk taip keyboard wat hal nie...mmg die kasi can kat ko la..xpela skali nie je aku bg..lalala~

5. Waktu jawab tag nie, korang pikir ape?
aku ngah pikir nk g opis pakai baju ape? kemeja or baju kurung?

6. Sihat? Dah makan? Mandi?
stakat dr kul 6.30 pg td aku sihat la..alhamdulillah..makan belom lg,bekeps kat opis..mandi? errr lu pikirla sendri hahaha

7. Kenapa bila marah, korang muka? haha
Sebab bila tengah marah x bole joget..so kenala buat muka -____-

8.Ada berangan tak nk jadi sefemes HZ , CE n FL ?
nama sape pulak ko petik nie???? x kenal plak aku :P

9. Marah saya tak? :P
aku tgh enjoy layan mp3 aku..ko pikirla aku mrh ke x nie.

10 . Habis tu, kenapa jawab cm tak nakjer? grrr
eh mane de..ko x nmpk muka kau ngah bercahaya ,menjawab soalan2 ko nie..hahaha :P

11. Saya sayang awak. Sayang saya tak? muahahaha
errr jap gua kene pikir byk kali sblm syg lu...haaa ok gua akan syg klu lu mmg sanggup pos laju cekelat byk2 tu muahahahah..*kidding


next, aku kene tag ngan blogger yg aku baru kenal jugak aReLaN

1, Bagi yang pernah bercinta, dah berapa kali korang bercinta atau bertukar pasangan?
errr taf betul soalan nie tp aku jwb jugak la...da 3 kali

2. Friendship or Love?
Friendship..aku sgt mementingkan kawan!

3. Kenapa Blogging?
sebab aku rase hebat bile ader blog..muahahaha

4 Benda (bukan orang) paling korang syg?
Aku syg lappy aku nie gila2 punya Blacky! i lap u! wee~

5 Ciri - ciri rumah idaman?
klu bole aku nk rumah ade swimming pool. nk konsep ala2 modern yg awesome mcm kat IKEA tu..nk pindah randah pon x susah :)

6. Pendapat tentang politik Malaysia
Kucar kacir...pening pale aku dgr cter mcm2

7. K-Pop atau J-Pop atau M-pop,mana lg korang suka?
segala jenis pop diatas mmg aku x suka kecuali mercun pop dan juga eskrem pop hahaha

8.Lagi suka kerja kerajaan atau swasta? kenapa?
kerajaan.aku pikir hari tua nnt xdela aku still kene kerja sbb da ader dwet pencen..mak abah aku pon galakkan kerja kerajaan..kerja terjamin..kerajaan bkn senang2 bole buang orang mcm keje swasta

9.Nak anak berapa?
perhhh soalan mencabar jugak nie..kalau bole nk 5 hehe tp tu pon ikut kemampuan la


10. Destinasi perlancongan impian?
errmm jujur aku ckp aku xde impian nk g mana2 tp yg paling aku nk pergi Mekah la..insyaAllah klu de rezeki lebih bole pergi ngan parents aku :)

11. Kalau bosan buat ape?
layan movie, xpon dgr lagu, x pon g basuh kain -___-"



p/s : tagged yg kedua nie x tau nape aku jwb serius sgt hahahaha..layankan jer
p/s/s : esok balik! ^^

#9 Wordless Wednesday - Kobau ok!









p/s : in advance.nie pic raya haji 2 taun lepas..taun nie x buat korban :)


dulu student skrng separuh bekerjaya

1.11.11 , Hi november!

yeay! da bulan sebelas so 3 months left sblm abes praktikal..x saba tau! wuwuwu. Penat jd wanita bekerjaya nie,letihnye tuhan je tau. Aku rindu mase kuliah! T_T

Mse praktikal nie mcm2 org da aku jumpe,ader yg buat kepala sendri,ade yg cool,ader yg x brape friendly,ader yg pemalu haha.Stakat nie bg aku praktikal membosankan tp byk pengalaman yg aku da dpt. Praktikal buat lifestyle aku terbatas x mcm zaman study,fix 9pg-6ptg hari2 kecuali sabtu n ahad.hr minggu hanya utk dri sendri..nk kua jln2 pon kadang2 mls.

bdk2 yg skali praktikal aku ade 3 org..nina,kecik ngan din..sume 1 fakulti ngan aku cume lain2 jabatan..diorang sume awesome! ^^ gila2 jugak mcm aku hikhikhik.aku x tau nnt nk rindu tmpt praktikal atau nk rindu diorang haha -___-!

my workstation
masing2 bw lappy sendri,keje2 ofis xla ssh nk bw blk rumah
kerana database,lappy aku kene format
risau pulak klu hard disk aku pulak kene format pasni sbb database sume dlm tu
-____-"
pas praktikal, cuti sem, bulan 2 start final sem with FYP wuwuwu.tp pape pon sblm nk abes praktikal aku harap sepanjang praktikal nie ok je..n segala urusan dipermudahkan oleh Allah.amin


p/s : hari2 senyum :D



Tak Tik Tuk,ok salah sbnrnye Tag je (Part 3)

kali nie di-tagged oleh incik POPKON blogger utagha kita naaa,nie paling last punya..janji! :P

1. Adik beradik berapa org dan anda ke berapa?
ok aku ade 4 org adek bradik n aku anak yg dipanggil A to the N to the G to the A to the H so paham2 jela anak yg kebrape ye! klu x paham jugak lantak hangpa lah haha :P

2. Sebelum tidur buat ape?
sebelum tidur slalu aku g merendek ke blik membe jap, pukul2 diorang seketul 2,lalala~  pastu aku blk n melayan lagu seround 2 pastu g basuh muka sume bru tidur time! *eh pesal yg ko nk terang bebanyak nie adwa woi!?

3. Ader sluar jeans bpe helai? bpe kali basuh dlm mse sbulan?
aku ader 5 helai n ahkak akan rotate 5 helai tu dlm mse 2 minggu then bru basuh..so kire 2 minggu skali bru basuh la.kang kerap basuh luntur plak..x cantek la kaler die :P..basuh pon ade crenye xnk bg luntur 

4. Sebutkan 3 perkataan yg buat anda bersemangat
'abah/mak sayang angah!' .everytime aku abes msj ngan diorang mst dpt ayat nie n seyesly buat aku bersemangat giler2 ^^

5. Awak suka x blog POPKORN? heheheh
jujur stakat nie suka.biasa la kita bru kenal,bru berkomen2 sket lg, so x bole nk nilai jauh lg stakat nie ^^

6. Warna kesukaan anda?
Biru!!! :D

7. Awak rase awak cute x?
konpem x cute tp manis tu ader aww! aww! *perasan! perasan! dush! dush!

8. Ape perasaan anda bile org kate anda cute?
ko salah org nie!..ko rabun ke?..demamkah anda? *padahal kembang kuncup hidung haha,dush! dush! skali lg.

9. Maksud kawan bg anda?
org yg ader ngan aku wktu ssh, senang,sedih, gembira,selain dr family aku sendri

10. Kawan dan kekasih, mane lg anda syg?
kawan! walaupun sekacak mane kekasihku,aku ttp pilih kwn..ahaks!

11. Pelakon kegemaran?
Jason Stantham,abam botak! rawwrrr! <3


u suke wat muke cmnie tp u cool sbnrnye, aww!




p/s : lg 4 hr nk blk yaw!! wee~



Sexxayyy Sunday yaw!

jadah ape adwa buat sexy sexy ahad nie weyh?? eh eh.. sekati aku la kan nk letak tajuk hape dok?.sbnrnye ahad waa biase je, xde nk sexy mane pon..cume ahad kali nie,pg2 gigih g sarap kat mamak Al-Fareez Maju a.k.a mamak fifteen dkt2 ukm nie.rindu aney mamak nie..gulp? apakakah neraka rindu aney fifteen?
oh tidak2 cume rindu nk bekpes kat mamak jak ok!

Sexy x bekpes ktorang??? haha
teh tarik n nescafe ais penambah mantop!
slalu candle light dinner tp kali nie sunlight bekpes
*mcm pencuci pinggan mangkuk namanya :P

pas bekpes ktorang g terminal bus cr tiket membe aku nk blk Pahang tp so soli la bile tiket bus da abes bhai!!  last2 membe aku khairun a.k.a Yon kasi kwn aku nieh tumpang blk pahang ngan family kakak die.weeehoooo!! free ride beb..

nx, ke umah abg aku kt kajang sbb nk amik gheter aku kt situ..da siap amik ktorang ke Mydin beli barang sket.da abes byr skali hujan daa..redah2 jugak nieh..smpai aku x bole blah bile air hujan da mencucuk muka so benti jup berteduh..hujan reda trus pecut blk ukm dgn selamatnya..

begitulah td perjalanan yg x brape sexy yer, hahaha blk bilik lelaju g mandi sblm flu n fever dtg menyerang lah..esok kerja..kerja..kerja! *sigh




p/s : bagaimana weekend anda? cukup sexy? muahaha :P


gheter - harta



Tak Tik Tuk,ok salah sbnrnye Tag je (Part 2)

kali nie kite jwb tag dr SafwanMahzin plak..ok lets cekidout!

1. Nama penuh
Nama penuh waa Nur Adwa Farahin Bt Azahar..prefer org panggl adwa..no farah2 yer..geleman aku dgr :P

2. Tinggi berapa?
err..soalan Madi pon cmnie gak tp kali nie waa gitau la..tinggi waa 156cm *yer waa tau waa rendang.haha

3. Suka blog yg mcm mane?
Aku suka blog yg simple,x berat,entry ringan2 yg boleh dibaca n di layan..entry pendek tp padat..panjang sgt kang aku jadi bosan..klu panjang ade gamba xpe :)

4. Apa pandangan korang tentang aku?
Err jujur aku ckp aku bru kenal ko..so far aku suka ko *eh maksud gua, suka penulisan lu la :P

5. Nak aku buat header utk korang x?
Kecik tapak tangan,stadium shah alam aku tadah kan *mentang2 game bola smlm haha

6. pandai masak x?
Alhamdulillah klu bab masak nie boleh la sikt2 tp still kene byk blaja ngan sifu aku..mak.lauk2 kampung tau la..western x tau..sorilah, gua Gadis Melayu..muahahah. klu parents aku tinggalkan adik2 aku alhamdulillah stakat nie x kebulur lg la diorang dok ngan aku :D

7. Selalu cuti bangun kol bape?
Aku slalu bangun kul 6.30pg

8. pernah dtg padang besar?
Pernah2! tp skali je hehe

9. Komen tentang blog aku?
Blog ko senang loading..senang aku nk tgk..entry sempoi! so far best :)

10. Ape perasaan bile kene tag?
err aku cool jer hehe

11. Lagu favourite korang?
skrng *mase tgh taip entry nie aku tgh dgr salah 1 lagu fav aku..Yellowcard - Only One

as usual aku mls nk tag sape2..thanx kat Safwan tag aku ^^






p/s : kehilangan dri utk beberapa hr atau mungkin beberapa jam..mencari keyakinan dri yg hilang..doa aku jumpa semula diri aku yg yakin tu



Tak Tik Tuk,ok salah sbnrnye Tag je (Part 1)



waa kene tag tig tug ngan madi so waa nk jawab..lama dah sbenornye waa x kene tag..kali nie waa kasi goreng punya jwpn hehehe..mmg bajet retis punya post sbb ade part 1 bagai muahaha..ekceli part 2 org lain plak tag so kene la buat 1 1 .moh ler mulekan.


1.Hai semua,kenal wa yang comel ini tak?hehe
waa kenal2! waa kenal lu dr blog membe..kita minat bnd yg sama fanzine! wuahaha i loike! :P

2.Apa yang anda lakukan kalau tengah bosan tahap gaban?
waa joget2 dlm bilik basuh..basuh kain sbnrnye -____-

3.Berapakah tinggi korang?Adakah anda berpuas hati dengan ketinggian korang tu?
nk kata tinggi x jugak tp tinggilaaa *perasan tinggi

4.Genre lagu apa korang suka?Haa satu lagi,apa lagu feveret korang?
weyh nie nk list sume ker?hamboi kelass ko jah nk berlagak diva bgtau ko suke mcm2 muzik..ok la fav genre INDIE,x kire local or international.byk juga lagu fav songs, tp lately nie aku suka lagu Seize The Day - Avenged Sevenfold

5.Dalam banyak-banyak makanan yang ada ni,apa makanan yang belum korang lahap lagi?dan teringin beno nak lahapnya.
Tapai..teringin benor teman nk lahapnye bkn makan je ye :P

6.Lu orang sokong tak single tu best?dan kenapa?
hell yeah best! sbb waa nk wat pape pon suka hati lu la..eh salah suka hati waa la..n lg 1 sbnrnye waa x bersedia nk syg org lain lg,biala waa syg dri waa dlu..*aiceh! PANGG! lelaju

7.Apakah yang korang lakukan bila korang baca soalan yang aku kasi ni?Hahahaha
Aku mamai lg sbnrnye nie..bru pas solat subuh tp layan kan jer :P

8.Kalau korang/someone nak melamar korang,lagu apakah yang ingin korang/dorang nyanyikan dekat dorang/korang?
aku nk die nyanyi lagu Sweet - Reza Salleh wee~

9.Dalam banyak banyak perkara yang kita boleh buat dalam hidup ni, apa yang korang rasa memori paling best dalam hidup ?
memori zaman sekolah menengah.sumpah waa rse best giler..andai dpt ku undur mase kan...

10.Kalau hangout dengan kawan,apa aktiviti utama sekali yang korang akan buat?
Soooopppiinnnggggg! haha n lg 1 bergamba itu wajib :P

11.Suka lelaki/perempuan merokok?Apa pandangan anda?
Lelaki tu biasa la..klu pompuan x gemor ler teman..bkn fitrah pompuan buat bnd2 tuh..x manis gitu 


p/s : seriusly waa mls nk buat soalan n tag org lain..makaseh madi tag waa yep ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...