biasala propa lebey!

sepanjang cuti nie klu aku x layan game kat lappy aku tgk movie,klu x klua pegi cc x pon library dekat2 sni.tp lg 1 hobi yg best aku buat mcm bese la..tgk tv..wajibullghunnah ok!


kadang2 aku da bole hafal citer nie start kul bape,cite tu start kul bape sbb mmg itu je yg aku ngadap setiap hr..kadang2 tu aku rse mcm jakun tgk tv plak,yela sbb dok ukm haram la nk tgk tv kan mmg dok dpn lappy x hengat,balik rumah gelabah puyuh berebut remote control ngan adik aku n kadang2 berebut ngan abah aku nk tgk tv punya pasal.mak awal2 lg angkat bendera putih sbb tau konpem mak kalah..hihihihi

CSI : Miami, CSI : New York, CSI je kat AXN


cter nie cter wajib tonton. die ulang 2 3 kali kat AXN pon aku bantai tgk jugak. kadang tu smpai bergaduh ngan adik aku sbb die ckp "episod nie da tgk la" aku pon bls la blk "ade scene tertinggal x sempat tgk,lalala (padahal tau da sape yg bunuh last skali)".last2 die pon sangkut skali tgk, siap tlg hafalkan lg waktu siaran CSI nie hahaha padan muka! terkene penangan aku :P.




NUMBERS


lepas CSI aku tgk Numbers pulak,nie pon best gak tgk sbb FBI slesaikan 1 1 kes dengan menggunakan matematik,very interesting.mse mula2 dlu aku x brape layan sgt,last2 aku sangkut gak.setiap hr mst tgk.klu tertinggal scene rse rugi la sbb kite x dpt nk catch up ape yg diorang ngah buat.cter nie mmg berat nk layan sbb die pakai teori matematik yg tahap giga punya smpai aku sendri pon kadang2 x pen dengar pon teori2 diorang nie..tp semua teori mmg masuk akal..memandangkan aku minat math aku seronok gak la kan tgk cter nie,awesome!



House


cter nie pasal sorang doktor yg sengal2 sket n kadang2 die buat keje mcm sambil lewa pon ade gak.1 episode 1 kes n kadang2 x penah dgr pon ade gak penyakit2 yg die sebut. tgk die buat diagnosis mcm2 rse cm interesting plak.so aku layan kan je

NCIS : Los Angeles


nie cter wajib pas blk terawih.laju2 blk rumah curi remote n bkk cter nie hahaha.cter nie lebey kurang cm Numbers tp cter nie ada 2 agen yg disguise jd mcm2 karakter mengikut kes yg diorang siasat.cter nie pon berat gak nk layan sbb die melibatkan politik dunia.aku tau ramai yg ckp klu pasal politik mmg x nk amik tau o xnk tgk.tp tahukah anda hidup kita nie pon semua nya pakai politik klu x x hidup la weyh.salah satu faktor aku tgk cter nie gak sbb ade mamat serabut berlakon (errr..aku panggl serabut sbb rambut die serabai sket tp cute hahaha)




Discovery Channel


channel nie klu x tgk rugi la sbb mcm2 info bole dpt..bg aku yg mls bace nie,tgk channel nie mcm2 aku bole dpt. contoh2 nye mcm rancangan Man Made Marvels.rancangan nie die tunjuk mcm mane banggunan hebat2 di bina mcm terowong SMART n mcm2 lg,klu smlm die tunjuk pasal airport kat Singapore. sgt interesting bila die bg tau yg bumbung Airport Changi tu dpt inspirasi dr sayap rama-rama utk dptkan cahaya yg minimum masuk dlm banggunan tu n skali gus dpt mengurangkan penggunaan hampir 3 billion USD utk byr elektrik sbb siang ade matahari so xyah pasang lampu.





History


channel history nie not bad..ade gak pasal history dunia n sometimes ade gak cter sal bnd2 lain mcm rancangan Pawn Stars cter pasal barang2 lama yg nk di jual..kira mcm kedai pajak gadai barang2.klu tgkkan brng2 yg org let go kadang2 x padan ngan harga yg diorang mntk tp tuan kedai nk make surekan brng asli or x die akn pnggl expert utk explain pasal barang tu n nilai sbnr brng tu.


klu cter history nie tgk gak la,kadang2 ade yg interesting n kadang2 x.klu pasal Malaysia tgk jgk la kadang2 tu.klu pasal org putih kureng sket sbb ape biase la org putih..propa lebey!

AFC


haaa nie channel best nk tgk sbb sume pasal mknn hahaha.rancangan Oliver Twist n Jamie yg  masak x lalu sket nk tgk sbb mulut die tersembur2 air liur bila ckp hahaha (x pasal2 aku buat dosa kering bulan pose kutuk Jamie tu -___-) tp ade gak Asian Food yg best2!. klu org putih msk bese la kan klu xde pork,bacon or wain mmg x sah la.

tu jela antara channel2 n cter2 yg jd febret aku mse cuti nie.aku tau cter2 yg aku tgk nie byk cter omputih je kan,cter melayu xde..aku x include kan bkn sbb aku berlagak bajet omputih tp sbb aku jarang tgk.klu best bru tgk klu x, x  la..


bila tgk cter2 omputih nie bese la diorang kan suka propa lebey, ckp diorang penyelamat dunia n mcm2 lg la kan.mcm cter NCIS bru2 nie aku tgk cter pasal pejuang Al-Qaeda culik anak pemimpin Arab Saudi. diorang tunjuk seolah2 Islam nie pengganas la n cre nk selamatkan dunia ialah bom pejuang2 Islam nie.aku tgk cter2 nie bkn sbb aku nk sanjung diorang tp aku kagum cara diorang.nk buat cerita2 mcm CSI,NCIS nie sume kene buat penyelidikan,kene tau politik n mcm2 lg


klu cerita kat discovery channel tu aku kagum dgn curiosity diorang pasal 1 1 bende.diorang akan kaji habis2 smpai diorang puas hati ngan kajian diorang.klu ade 1 cite nie aku x igt tajuk die,tp cite dia pasal sami dekat Nepal yg bertafakur bole hidup berbulan2 tanpa air ngan makann..bg omputih yg menkaji dr aspek sains nie mustahil sbb manusia x bole hidup klu 4 hr x minum air kan.tp bg diorang nie aspek kerohanian.mcm mana manusia kawal minda n jiwa diorang.


kita klu contohi sifat curiosity mcm omputih mst negara kita lebey maju dr negara diorang kan sbb semua ilmu Allah ade di dalam Al-quran. 

"Sebaik-baik kalian adalah orang yang belajar Qur’an dan yang mengajarkannya"
(HR bukhari )






p/s : aku rse da mcm pengulas rancangan plak bila buat entry nie. -___-


*propa - propaganda yep ^^

32 comments:

say to easy=) said...

kalo awek channel AXN ,star movies,hbo and cinemax!haha.smpai adik nk tgk astro ceria mmg x akan bg dgn alasan kt melaka xde astro.hahaha

RepublicAku said...

cuma kita yang sombong tak mahu ikut....keh3

adan said...

wah... csi.. dulu time tak keje selalu je layan csi miami and newyork.. suka dengan watak horitio.. (betul ke nama watak tu?)

channel history layan gak..

serius tak pernah layan Asian Food TU,... AHAHAH

Nurnajwa said...

Kte ske CSI, House, DC, History ;)

*ehehe, lpas gram puas2 dkt tv ye?*

Aisyah Aina said...

tak pernah lagi tengok semua cerita kat atas ni....tak minat :D

Faiz said...

dulu time xde kerja ni gak la kerja aku...menonggok depan tv..selalunya bukak axn,sukan,discovery channel ngan AFC tu..

muhamad hanif said...

ok,

aku pun gila CSI dengan HOUSE jugak,

tapi kenapa banyak ulang je dari live punya ?


Grrr.!

ABU said...

sempat ke nak layan semua ni adwa..oh haven gila hidup mcm ni..tengok tv ja kerja hahaha
slmt berpuasa adwa..slmt menonton tv hehehe ^^

Azham Vosovic said...

Saya suka tgk CSI LV n Miami je...then tgk movie2 kt DIva Universal tu....

cik sakdi said...

suke CSI je. lain xsempat tengok lee..

syrupmasin said...

AFC best..seronok tgk org makan2 :D

cucu umie said...

ayie balik rumah still lagi depan lalpy..tv still jrng juga tpy mesti tgok..huhuh

alif haris said...

perghh adwa mesti rajin tgk cerita-cerita ni kan :) ehehhe

Ayie said...

aku suka layan cite number tuh.. hanya dgn Math, dia boleh selesai kes.. stail habis.. hahaha..

Shamsuddin Amin said...

ok la tu adwa...

ade bkt jadi pengulas rncangan... =P

mykhalis said...

kenapa takde laverage?? itu yang terbaik tau!!

adol ihsan said...

SAlam..

Yg best channel AFC.. yg lain tu, kureng.. hehe,, :)

Henry Zackery said...

CSI memang terbaek :)

IKLAN GANGSTER BUKAN KL GANGSTER

Arief Arf said...

best la cuti boleh menonton.. skang ni nak tengok tv pun susah.. haihhh

teha said...

suke tgk csi !

msrh's said...

ohh kte suke tengok csi! jum sepp sikit! ^_^

nas said...

semua ko tengok ni aku xtengok
hahaha.. kecuali afc, hsitory n ngeo..
tupun time balik kampung tgok astro :P

nabila izyani said...

habis sume channel kau sapu adwa..haha

ZORA said...

best gle dapat layan tv..seronok..tak sabar nak tnggu cuti ni..

HAZWAN17 said...

banyak masa tengok tv erk...org bekerjaya ni memang kurang sket masa kalau tengok pun tengok bola je haha

khairul akmal azman said...

kay suke csi miami..n masak2..channel afc

APAN said...

kritikal gak kalau ko berkongsi tb ngan aku ma.tapi aku masih yakin aku akan menang.haha...

aleen aiden said...

aku punye bosan 2 sampai habes movie aku tengok,nak tengok tb pon jd da xbenafsu.hu3

deeya said...

ta pernah pun tngok sume citer nie .. da lame rasenye tak fokus tngok tv . hehe ~

tp cam berminat ngan cite NUMBERS tu pasal dya pun suke math =)

Ihsan Arifin said...

CSI CSI CSI :)

Papa Mifz said...

papa mifz pun biasa layan CSI Miami & NCIS LA...yg lain kureng sikit...

pamie said...

ha complete! hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...