peringatan bersama

Hari nie jumaat terakhir sebelum nk masuk bln puase..diam x diam da sampai Ramadan da pon.taun nie aku pose kat rumah..seronok gila weyh sbb da 3 taun aku pose kat negeri org haha *bajet kan.besela bila da blaja jauh dr family lainla bila nk buka pose,sedey sbb x dpt berbuka ngan family.tp taun nie best sbb dpt   pose ngan family yeay! 


entri kali nie nk cite pasal parents sket,aku percaya ade antara parents korang slalu gak bg nasihat n tegur2 mane yg ptt btl x? sbnrnye nk menggembirakan hati parents nie x ssh.as long as kite dgr ckp diorang buat yg diorang suruh n tggl ape yg diorang x suka da cukup memadai bg diorang,tp harus diingatkan yg mentaati ibu bapa itu wajib selagi mana ia tidak melanggar batasan agama.dan lg 1 ialah selalu mendoakan diorang.


dengar nasihat dan larangannya
ibu bapa mana yg x syg anak2 kan... jd bile parents korang larang apa yg dia x suka tu pasti ada sbbnya.bnd nie berlaku pada jiran aku sendri.jiran aku bru form 5 taun nie n parents die mmg x bg die gune moto nk klua ke mana2 tp 2 3 minggu lepas die tipu parents die ckp nk ke surau,tp last2 org jmpe die excident moto kat simpang klua dr rumah aku nie.kaki terkulai patah 2 tp bnd da jadi parents die x bole nk ckp ape la.die sbnrnye nk klua beli topup tp curi2 klua gune moto yg die tau klu die mntk nk gne mst parents die x bg n last2 jd mcm nie.parents die ngah ssh ht, cmne la die nk exam tau nie klu kaki x elok2 lg nnt.ade hadis yg menyebut bahawa..

Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”

klu ibu bapa x redha dgn apa yg kita buat mmg ssh la hidup kan.

menghargai ibu bapa
nk tunjuk syg pd parents kite x ssh..caranye cume hormatkan die sbg ibu bapa.ibu bapa x mntk wang ringgit anaknye tp selagi anaknye mengingatinya sudah cukup.rajin kan la dri call x pon paling cikai sms tanye kabar pon da ok..sekurang2-kurangye diorang tau anak2 amik berat n sygkan diorang.

kadang2 aku tgk abah blk keje penat,kesian sgt.sampaikan klu abah blk tu tertido x sempat nk mkn..nk kejut x sampai hati tp bila kejut abah ckp xpela mkn dlu abah letih nk tido kejap.aku tau bkn senang nk cr rezeki nie.tp parents kite buat jugak utk kesenangan anak2 diorang.so hargai la pengorbanan diorang mase diorang msh ade nie

jgn sshkan hati ibu bapa

abg klu jmpe aku sblm blk mst die pesan bnd yg sama.."angah blaja rajin2,jgn sshkan hati mak abah ok!".skrng nie aku pulak nasihatkan adik2 aku bnd yg sama.kita x tau ape yg ibu bapa kita rse bila die ssh hati pasal kita.kadang2 tu aku tau bila mak atau abah x bole tido mlm tu mst ade something yg diorang ssh hati n aku percaya ade kalangan parents korang pon rse bnd yg sama


jaga maruah,jg kepercayaan yg diberi
mak abah bg kebebasan kat kami adik beradik nk buat apa yg kami suka.tp setiap kebebasan ade batasannye. kalau nk klua nk pakai kereta nk pegi mane pon abah n mak x kisah tp bg tau diorang nk klu ke mane,ngan sape n bila nk blk.bnd nie bkn ape..nnt pape hal senang klu jadi pape,tau la diorang nk cr.


bila keluar pulak kene tau jaga maruah dri,jgn buat yg bukan2.mcm aku perempuan,selagi aku di bwh tggjwb abah n selagi aku belum berkahwin selagi itu aku wajib mentaati abah.klu anak perempuan x pandai menjaga maruah dri org sekeliling xkn salahkan kite tp org akn salah kn ibu bapa yg x pandai ajar anak.


ingatlah walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibu bapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.




p/s : Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibu bapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibu bapa di alam kubur.



25 comments:

ABU said...

oh adwa tq for sharing..

time2 mcam ni teringat sgt kat orang tua kt kampung huhuhuhu..

amna said...

InsyaAllah..amin
betul tu. redha Allah ikut redha mak abah kita ^^ semoga mereka dirahmati Allah SWT.
thanks for info cik adwa :)
selamat berpuasa..

Azham Vosovic said...

Seronok baca entry kali ni....amat menginsafkan heheheh

Nurnajwa said...

:') Ble igt blik, byk dh buat slh kt parents.

cucu umie said...

btol..kena hormat mereka and dengar apa yg mereka cakap..jgn pernah bantah..

cik sakdi said...

eh suke la kau ye puasa ngan family. kehkeh leh demand mcm2 kan

najihah sahami said...

btol..hargailah ibu bapa masa diorang ada ni...

Etong said...

sayu jak baca entry ni..
love my parents so much!
thanks for sharing..

adan said...

suka entri adawa.. redha ibu bapa penting.. thanks adwa..

::FAIZ FARISH:: said...

nice

SoLy SoLicious said...

hargailah mereka tika mreka masih hidup ^________^

Aisyah Aina said...

kena hargai parents betul2...dengar cakap dorang....tapi selalu tak dengar...hehe

syrupmasin said...

hargai ibu bapa :)

alif haris said...

betul adwa ..
alif sokong semua point ..
tak semestinye anak itu membalas dgn harta kekayaan itu dpt menggembirakan hati mereka ...
tak susah sebenarnya nk jg hati dorag kan ^^

Hans said...

yups
sayangi, hormati dan bantulah ibu bapa anda selagi anda berkesempatan
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

Abang Stalker said...

Alhamdulillah..adwa bt entri mcm ni.tersentuh hati abg. :') sbb abg bkn x dgr ckp parents,cuma degil ckit je.

thanks adwa..:) semoga lpsni abg jd lbh baik dr smlm.insyaAllah..

salam ramadhan adwa cyg! ;)

Abu Huzaifah said...

tq sharing adwa... errr... slamat berpuasa :D

Anif Abdullah| AA said...

terima kasih kerana sudi berkongsi.. Yup,buatlah yang terbaik untuk ibubapa kita ^^

aQimie Ceplos said...

wa.. sejuk je bace entry ni ad :D

muhamad hanif said...

selamat berpuasa yea akak foto..!


AHHAHAHAHHA

iKhRam said...

menjadi anak kita rasa berat.. kalau jadi ibu bapa nnt jauh lagi beratkan ..??

Abe Goreng said...

Slmt pose Adwa oi! :D

k e y r i said...

selamat menunaikan ibadah puasa! :D

chemay said...

rindu kat parentss.
sekarang baru pergi belajar.

if 1 hari nanti parents dah tak ada.
taktau lah macam mana nak teruskan idup.
:(

adol ihsan said...

SAlam..

Moga puasa tahun ni, kita akan mendapat rahmat dari-Nya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...