lihat,pandang,dengar n sensitif ngan sekeliling

ok x yah nk mukadimah panjang.straight to the point je ok entry nie.
kita hidup dalam masyarakat nie kene cube sensitif sket ngan keadaan sekeliling ye
lihat,pandang n dengar
jgn ikut kepala sendri jer! *oppsss! sori ter-emo plak

masalah pencemaran bau
skrng nie floor aku mengalami masalah bau kucing yg tahap kronik
aku bkn nk salahkan kucing,tp aku nk salahkan tuan yg bela kucing kat floor aku nie
tlg faham ok kita nie student yg duduk asrama. tlg laaa jgn jadi pengotor sgt n lg 1 duduk asrama mcm nie mane bole bela binatang.

sye mntk maaf,bkn slh saye..tuan sye yg pengotor :(
hujung floor aku nie ade sorang bela kucing n kucing tu x bole gerak kaki die, maybe luka kot.aku respect die jg kucing tu,bg makan letak ubat sume tp plss! plss! plss! jg kebersihan!cube korang bayangkan everytime ktorang nk kua blik kene ttp hidung sbb bau hancing cmpur busuk gila2 berbau 1 floor.setiap hujung floor aku nie pulak ade pintu n 2 2 pintu sentiasa bertutup so korang bole bayangkan x bila bau busuk terperangkap dlm floor nie? bole pengsan 7 hr 7 mlm tau x???? @_@

yo wassup yaw! kachak x gua?
dahla kolej aku nie da mcm zoo,tiap2 ptg ade beruk dtg menyinggah korek sampah dlm tong cr mknn,cube la korang bayangkan lg, bile beruk punggah sampah konpem2 busuk gila kan di tambah lg ngan bau kucing nie lg la rse nk pengsan xnk bangun2 dah -___-"

mslh hujan tiba2
nie pon mslh jugak nie..tgh2 jln nk turun tangga,ad pulak hujan trun tiba2..tau x hujan apa? nie namanya hujan kain baju..ggrrrr!!! aku nie konfiden lalu skali air menitik2 dr atas. penat pakai tudung lawa tau *erk?kejadah pe ko adwa? nie pesanan x berapa penaja jup ye,korang klu duduk rumah flat or kuarters o mcm aku bdk asrama, klu basuh baju,bilas habis2 keringkan air tu smpai x menitik2 n baru sidai.


family aku dok kuarters kerajaan.. pasal kucing n hujan tibe2 nie mmg jd mslh biase da. kene tegur bru nk amik tindakan, pastu buat bnd yg sama blk haihh..x phm la.bnd mcm nie mane bole buat lebey kurang,kita duduk berjiran xkn nk bergaduh pasal bnd kecik mcm nie..masing2 bole pk kan so kene la sensitif sket


bnd2 nie sume common sense bole pk sendri tambah2 mcm aku yg dok asrama,tlg la prihatin ngan keadaan sekeliling n sensitif sket *bape byk sensitif daa aku tulis nie




p/s : aku bkn mrh tau..nie entry kesedaran sivik sket je..peringatan utk aku gak :P

40 comments:

Shamsuddin Amin said...

ak suke kucing...
tapi x suke nak bela...
busuk...!!!

housemate lama ak pernh
bela kucing...
busuk nak mampus...
ak dah tak tahan
trus bg kucing tu tdor luar rumah...
padan muke... huhu

Abu Huzaifah said...

sbar jelah cik adwa oi...kita cuma bleh tegur.. tapi susah nak ubah prangai manusia.. chill ya

Abang Stalker said...

haha..betul2 sivik ni. :) betul gk tu..dlu abg duk asrama cmni la.klu kt teknik dlu lg r teruk.dia main curah je air lebihan dlm baldi kt bwh.pergh..x nmpk plk kn guwa tgh sidai baju.mandi skli lg brserta baju yg da tntu2 basah.*mle nk emo ni

NasZ said...

betul3..setuju sangat2..

MOHD NASER.com

syrupmasin said...

waa..lepas nih bole bukak pet shop la dekat floor adwa tuh :D

faiz said...

mungkin org tu sibuk..mcm family aku ade kucing aku berak dpn rumah org lain kdg2 terlupa nk bersihkan...byk sgt ke kucing die?

Roza Ami Nanomiya said...

kat mana2 jumpa masalah tu

ZORA said...

pelik gle..gane leh ade org bela kucing dgn mnyet 2???

huuhhuhu..btw adwa jgn risau la..setiap masalh yg mlnda 2 mesti ade knklusi nnti..tau2 pas ni tuan empunye kucing 2 trbace entri ni...n then dy pon sedar...huh kan da settle masalah adwa 2..:P

Dyana Zubairi said...

sian die..cakap elok2 dgn orang yg bela kucing tu adwa..

nanad said...

sabar ye sis..biasalah,manusia,selagi tak tegur,semakin menjadi-jadi..

muhamad hanif said...

bapak oww..

bau dia macam bau aroma terapi kan ?

HAHAHAHAH

haikalblank said...

HAHAHA hidup dalam suasana macam tu, biasalah...sabo jela...kalau tak tahan, sabotaj je kalau ada can

*jahat

HAHAHAHA

Miss Elle said...

huh! mmg busuk.. kesian tuceng tuh.. x berslh. tp ble org lalu kt sangkar dia, sume tutup idung. kesian kucing tuh. hmm, tp tuan dia pengotor sgt. busuk sgt sampai bleh wt nk muntah lpas dh mkn kenyang.. kne tunggu mknn trun dlm perut bru blh kua bilik.. klu x auto rs nk muntah... -_-"

Ruzzezanie said...

huh!! sgt kesian ditimpa hujan free ea?hihi..pasni bwk payung k.


:: suke kucing tp ruzz pembersih..

Papa Mifz said...

hati2 ngan beruk2 tuh...kdg2 bersikap agresif...

Fadzli Amir said...

Salam...aku memang suka kucing tapi malas nak membela....( sebab duduk flat, kalu kat kampung memang dah bela )....kat hostel pun ada bela binatang..???adukan je pada pihak berwajib, habis cerita....hehhee( memang tak suka bau2 yang busuk akibat dari kucing atau anjing atau apa2 binatang peliharaan..)

chemay said...

erk.
ada jugak orang yang bela kucing tapi biarkan kucing tuh merata2 eh?
mencikkkkkk

Raji and Yeen said...

hahahha biasa lah cmtuh..
ak dlu kalau ad kucing kt aras ak aku angkat letak dia kt aras bawah =.="
kejam btol ak

aQimie Ceplos said...

DIN > gile kejam kau soh kucing tu tidor luar.. wahaha!

AD> sabar la ad ^.^ bab baju tu. humban je kat bwh c(: ehehe

cucu umie said...

kalo baju memang ayie xboleh accept..aduyai, xpasal2 kne air baju..basah kot bju..huhu kalo dri segi bntng hostel ayie xad lg..so, xad mslh sgt..

M Fizan said...

huhu..memang ada orang jenis nie..kalau kita cakap elok2 tak nak dengar jugak, apa kata kita 'sembur' jer? haaa..baru nak cuak sikit muka diorang...:D

ziL's said...

TERBAEKKKK!!!!naseb bek wing belah cni x cam 2...hahaha

farah wahedda said...

Adooiiiiiii ade jugak orng macam tu...cian dekat kucing tu nak kena mintak maaf dekat adwa huhuhuh

ABU said...

hahaha kelakar pulak aku baca..dah macam zoo dah..bgus juka tu..takpaya pgi zoo dah..pasal busuk tu ko tutup hidong je la..hahaha

SiS NaD said...

Salam Adwa..

Comel betul gmbr kucing tu.... biasalah hidup di rumah yang b-tgkat2, tak lari darimslh tu semua...

amna said...

kucing mmg ada bau. kadang2, kalau jaga betul2 pun ttp ada bauu + bulu dia. so, kalau dah teruk sgt, adu kpd warden. ni pun utk kententeraman semua warga asrama kan cik adwa.

p/s:sbnrnya bukan kita je tak suka, tapi ramai lg yg tension just kita tak tau~~

adib syazwan said...

perangai manusia lain-lain...ade yang jenis macam pahat dengan tukul..=_+

alif haris said...

kucing kalau pndai bela tak jadi masalah sebenarnya kan :)

amir aizat said...

beruk dekat kg saye bnyk, menyampah betol.rase mcm nak tembak jer! hahah

Nur Liyana said...

kesian nya....tapi kucing agak comel kan????

Fyqa said...

ahaiiii

sian kucing tu dpt tuan yg bela cmtu

hikk

YOUsoF said...

Combo punya bau Adwa dapat ek.. saba jela. Secomel-comel kucing tu pun kalauu dah keluarkan bahan kumbahan, terseksa hidung kita kan.

Beruk kachak tu lagi lah membahayakan..

Peringatan untuk semua jugak..

missh chiorika said...

missh tak suke kucing ... tapi comel pulak tgk pic kucing tuh ...
lalalala

Rtp Farra Arisha said...

err, kucing sy takuttt!

adan said...

saya yg membaca ni merasakan adwa melempiaskan marah melalui entri ini.. tp tak tunjuk sgt la.. ehehe.. hidup kat flat kena jaga sensitiviti jiran la.. tak boleh men sedap diri sendiri je.. masalah pencemaran bunyi melampau-lampau boleh berlaku.. dah macam rumah karoke dah..

ayie said...

adoi..ada gak yg suka ngan bau tu yee..hehe..memacam la masalah dak ukm ni..

Far8 budak baik said...

haha..dah tahu duk asrama
tak pyh ar nk bela kucing rimau
bagai kan...
tgk aku..bela sugar glider wooo..
jinak dan comel je..
senang jage..ahaha

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

Sian kat awak kan, hari2 ngadap haiwan2 tu..

Tapi sy suke kucing..comei

fifianggun said...

salah satu sebab emak tak bagi bela kucing!!!kencing n berak merata,,hhhaha

APAN said...

2 la masalah kalau dok rerami.mesti ada sorang yg wat slack...
kita sebagai ahli komuniti tu mesti ada kesabaran ngan usaha utk mengubah yg sorang tu.kalau x berubah, gunalah cara halus.huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...