perubahan hidup

sedar x sedar next sem da nk praktikal dah aku.sape sangka kos aku yg org anggap mcm senang nie sbnrnye sgt2 tough..huhu ssh payah bersengkang mata,main coding,flash,photoshop,dreamweaver,java,ASP.Net n mcm2 bhasa programming lain btl2 buat aku cuak nk hadapi life as internship student.harap2 aku bole perform well during the internship program.company yg aku dpt nie basically is about company yg buat system utk beberapa company lain.quite well known bumiputra company, Teras Solution Sdn Bhd.

alam pekerjaan lagi ssh kan? so niela peluang utk mulakan langkah pertama sblm msuk ke alam pekerjaan btl2.td ceramah PRA-LI byk ajar cara mcm mana nk work as profesional workers at the workplace.communication skills n soft-skills are very important..x bole main belasah balun je sume bnd yg kite penah buat kat U or kat rumah.kene blaja n tau cr nk approach or greet people,deal with clients,how to dress n jg manners sbb kita bw nama Uni n nama fakulti so kene well behave bru org bole respect n trust kita.

aku pon da kene serius da dlm hidup nie, x bole nk harap2 org lain da.kene berdikari,kene pandai bw dri kat tmpt org.klu dlu mase kecik2 sume mak abah sediakan tp skrng lain.sume bnd kene handle sendri2,x bole harap mak n abah dah.aku bkn praktikal kat penang tp praktikal kat bangi.abah kata "angah kene blaja dok sendri,angah da bsr,da bole kerja da..smpai bila nk dok ngan mak n abah kan" so aku ikut ckp abah, cr company area KL or Bangi supaya aku bole challenge dri aku sekuat mana aku bertahan dgn pressure tmpt keje nnt..kene buktikan kan kat abah n mak yang aku boleh! :)



be prepared adwa! u will face the real world out there! be strong! stay focus! insyaAllah u will survive.
don't afraid,Allah is always beside u :)

renungan bersama..

“Yang demikian itu adalah karena sesungguhnya Allah sekali-kali tidak akan merubah sesuatu nikmat yang telah dianugerahkan-Nya kepada suatu kaum, hingga kaum itu merubah apa-apa yang ada pada diri mereka sendiri, dan sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui,” 
(al-Anfal: 53)



p/s : da dpt present dr abang,yeay!! kasut Vans mcm kat entry bwh nie.. woot woot! :D
abg kata "if u perform well nx sem,i will give u another present" rupenye nie adiah sbb result sem ritu membanggakan,tengs abam! haha.. angah will work harder so i can get Nike 6.0 Balsa pulak *maaflah adikmu nie mmg suka kopak dwet abgnya skali skala,haha :P





24 comments:

bibi bibo said...

gudluck practikel nti :)

Abang Stalker said...

gud luck adwa!u can do it!!yeay..!alamak over plk ;D amboi..minx kasut mhl2.. -__-

chemay said...

gudluck practical dear.
may Allah give you a smooth way to find success
amin
:)

adwafarahin said...

bibi : tengs yep ^^ insyaAllah

abg : makaseh abg! yeah! i can do it..*terlebey sudah skali skala
haha xpe2 skali skala mntk kasut mahal

chemay : tengs dear! insyaAllah..amin

aqmalazmi said...

wahh da nak praktikal..
good luck yeee

NICK IRFAN said...

sian awk plak gudluck la ye!

Addin said...

all the best ! :)

tiada apa yg senang, kuatkan hati.

have a nice day Adwa ;)

ZORA said...

smoga bjaya adwa...:)

Aisyah Aina said...

good luck kak adwa...
best la kan dah dapat kasut Vans :)

syrupmasin said...

besar dah adwa :D

Roza Ami Nanomiya said...

semoga berjaya dalam praktikal ko
memang alam kerja susah dan tak seseronok alam belajar tp kalau dah biasa ok dah tu

amna said...

dengar kata abah tu.
masa ni la kita nk cabar diri kita duduk sendiri, belajar diri atas kaki sendiri dsb. amna doakan agar miss adwa dapat adapt situasi baru bila start LI nanti ye :)

farah wahedda said...

smelah kite dh nk pegi prktical sob2

ayie said...

puan selamat berpraktikal

Abu Huzaifah said...

hoho.. ke alam seterusnya... terus kan... gud luck.. :)

APAN said...

nak jadi budak praktikal lak la ni...papepun, jngan samakan sngat praktikal ngan kerja berul2.huhu...

adib syazwan said...

kene ubah diri sendiri kan...huhu...kalau takdek usaha xjadi jugak~

faiz said...

dunia lps belajar mmg lagi mencabar..

adan said...

selamat menempuh alam pekerjaan cik adwa.. hidup akan xsama dengan dulu...ehehe.. semoga sukses selalu..

fifianggun said...

agree with the softskill...

SYAFIQAHSALEH said...

selamat berpraktikal :)

alif haris said...

gdluck adwa praltikal kt Teras solutin sdb bhd ..

best tu :D

ABU said...

selamat menempuhi alam kehidupan adwa..seh!! :D

YOUsoF said...

Yeah U can do it Adwa.. kalau bukan sekarang bila lagi kan.. lambat laun kita memang kena rasa jugak semua benda tu..



Waah, syiok la dapat vans freeee.. ;D
takde lagi sneakers brand tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...