#Perkongsian Jumaat - Pelaris?


Cara Mengenali Perniagaan Yang Menggunakan Pelaris

Cara mudahnya nak tahu kedai itu ada pelaris (Khadam jin)baca Ayat Qursi 3kali di luar dari kedai.Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.hehehe. Tiup perlahan-lahan sampai habis nafas


Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.





Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-


1) Al-Fatihah.

2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.



Ia berdasarkan hadith :

قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم : إقراء قل هو الله أحد , والمعوذتين , حين تمسي و حين تصبح , ثلاث مرات تكفيك من كل شيء ( رواه أبو داود والترمذي )

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih.









p/s : sori mood berblogging xde sbb blogger wat hal..skrng dashboard da ok, bru rse semangat sket :).thanx tok membe2 blog yg rajin singgah drop comment! ;')

32 comments:

dayana batrisya said...

salam..thanks for da info :)

Bella Bell said...

haaa.. bagus kau post mende ni. aku memang tengah mencari. thanks! ^^

alif haris said...

terima kasih adwa .. skrg nii memang byk sgt kes orag guna bende2 bia kedai dia laris .. ramai je orag datag huhu

LynnDamya said...

useful knowledge..TQ :)

faiz said...

kdg2 dieorng ni guna benda kotor utk jadi pelaris..

Nur Aisyah Kosnin said...

adwa!!! rindunye kat wa..kite dh xde fb xtau mcm mne nk msg kt wa..wa x on9 pun skype skrg..blog pun dh tukar blog baru..klu rase nk tambahkan selera makan jenguk2 la blog kite..hehe..miss u so much dear.. <3

blog-tips-kurus said...

thanks a lot.
kita kena ada pendinding diri..

Fara E's said...

bagus2 , senang aku nak bukak bsnes t , hekhek

say to easy=) said...

ade satu lg tip mak awek bgtau..kite try bungkus makanan kt kdai tu (tapau) then bawa blik..kalo kite selalu mkn kt kedai die kite mesti ase sedap kan tp kalo tapau if x sedap mcm kita selalu mkn kt kedai die sdri mean kedai tu ade pelaris.ape2pun mulakan dgn bismillah dulu :)

aReLaN said...

bagus.leh la try pasni tiap kli g mkn luar.time kasih

♥Lady Ainaa♥ said...

nice info sis..manusia skrg ni suke minx pertolongan drpd bende2 camni..apalah nk jd..namun, kita jgn riso, kuatkan iman...Khalimah Allah adelah yg terhebat!

Asrul "iLham" Sany said...

pelaris sy adalah muka sy yg jambu hahaha

:D

nice info, skunk sgt2 bahaya semua nak pakai jalan itam

Rosalia said...

owh mcm tu. akn cbe di praktikan.

KhaiRin said...

kalu kita yakin kpd allah kita x perlu apa2 pelaris pun. kn rezeki tu DIA yg bagi

Abg Stalker said...

x thu la knp..abg rasa seram sejuk baca. +_+ asal ek.

Faaein Talip Roy said...

perkongsian yang bagus... sebab tu kenalah rajin2 baca al-mathurat pagi dan petang.. ^^,

*aku pulak.. sebab pc buat hal.. baru on skejap dia dah hang.. sbab tu aku dah cam tak de mood nak berblog pulak.. -__-

YOUsoF said...

Terimakasih². Perkongsian yang sangat bagus. Baru hati tu terbaca kat blog kawan pasal pelaris ni..

Memang ramai yang guna pelaris ni, lepas ni boleh try cara ni..

semutsengal said...

aku nak try lah. Tapi, khadam tu tak ikut kita balik ke ? Err.

c'axoera said...

takut aa nak try...tetiba mende tu terkam kang da satu hal hehehe

ABU said...

waaah .. nice info adwa, ustaza pilihan minggu ini..
aku baru tahu.. blh la diamalkan pas ni, tak nak makan makanan yg pakai pelaris bagai ni..
btw, ada lagi ke orng yg nak pakai bnda2 mcm tu..is is is..

syafiqakarim said...

tertanya tanya.
sekian.

cimOt said...

kita pon ade citer pasal ni..

cik sakdi said...

apa effectkalau kita makan kat kedai ada pelaris ye??leh kene santau ek??

aiEz said...

adwa,thanks ilmu ni...xtau pulak yg macam ni...bese aie ada org ajr nak tau yg kedai tu kena tuju dgn santau ke tak...cara nak detect makanan yg kena santau n tak..ni salah satu ilmu jugak ni,tu yg suka sgt hari jumaat kat blog adwa,hehe...thx eh

syahirooAhmad said...

tengs share...

NAZRUL AZAT said...

aa la bagus gak info ni, thanks ye
:-)

nub said...

naisss

adib syazwan said...

imu baru yang berguna =)

fany wany said...

input yang berguna :)
thanks :))

Aiman said...

mula dgn al-fatihah, kmudian surah 3 qul.. 3kali, pagi n petang..

thanx sbb share! :)

Hanie_Dew said...

selalu lupe je nak buat. maklumla perut da lapar. hahahha.. tp pasni harus la berusaha keras utk ingat sebelum turun kete kan.

tp cara nak hembus yg betul tu cemana. tarik nafas, hembus << ulang 7 kali??

LadyBird said...

alhamdulillah.. boleh try prektikkan.. zaman skrg walaupun zmn teknologi msh ramai yg amalkan belaan jin mcm ni tuk lariskan jualan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...