simpanan kawen..eh bole gitu?


rindu aku x? ok aku tau ade yg rindu,tp malu2 plak nk bg tau lalalalala~ *muntah ijo.
ok hr nie xde nk cter ape sgt pon tp aku nk share pasal skrng aku main saham..amacm? epik x bunyinye? sbnrnya.aku rse mcm da terlambat but its better than never kan? so, slase lepas aku nekad n aku g bukak buku Amanah Saham Bumiputera (ASB)

nk bukak buku ASB nie senang jer..xyah la sampai aku kene buat video tutorial dak? haha.korang just pergi post office n mintak borang nk buka buku ASB.isi particular korang then tggu giliran, g kaunter tunggu 10 minit siap la.siap dah tutorial aku :D

1 yg aku suka pasal ASB nie bile kite nk kluakan dwet bkn mcm kt bank,kite kene bw kluar melalui buku gak,mmg agak leceh la..aku suka, sbb aku jenis boros,klu laju je dwet bole klua dr atm mmg x gune menyimpan la,bile dah leceh gini mmg duit tu dok elok2 je la dlm tu :P

ate beginila ghupe bukunye ye chor! :P
"Bijak Dahulu Bijak Sekarang"

aku bukak buku nie sbb aku pikir nie la salah satu cr aku nk simpan dwet.kite x tau bila masa susah kite kan? bole dikatakan nie salah satu backup masa depan aku la.korang jgn x tau setiap unit(duit) yg kite laburkan akan dpt dividen n dwet kite jadi byk..kire duit beranak-ranak la hihi

mane la tau dwet nanti bole buat duit belanja kawen ye dak?xdela kawen kene hutang sane,hutang sini..kang aku yg botak -____-". Nie pon merupakan buku saham aku yg ke-2 selepas buku amanah saham 1Malaysia yg PM kite kasi utk budak Uni 100 unit setiap seorang



insyaAllah setiap bulan aku akan tambah duit utk kedua2 buku bergilir-gilir..klu ade dwet lebih masukkan duit utk 2 2 buku skali,ikutla rezeki tuhan bagi :)

so blogger,ayuh la simpan menyimpan nie..x kire laki pompuan, nie simpanan kite..x guna masa skrng mungkin berguna mase depan..yg mane dah buka tu..moh ler tmbah duit tiap2 bulan ^^





P/s : Salam Maal Hijrah 1433H :)

53 comments:

aqmalazmi said...

ehh dah nak kawin kew???
alaaa melepas lah
HAHAHA
:P

khairul akmal bin azman said...

bagus!
suke org menabung..


hate pemboros!

iszieylyanziy said...

wah,,,da nk kawen ke,,xpe2,,menabung tu pnting,,,bile la is nk menabung nie,,uwaaa

alif haris said...

yeay adwa nak kawen dah ye .. hehe ^^

adwafarahin said...

aqmalazmi : err aku x layan budak bwh umo laa hahahah

kay : yep, i try to be jd budak yg jimat cermat la nie haha ^^

isz : haha kawen? blaja pon x abes lg..ayuhla menyimpan! :)

alif : hahahaa x bole lg..klu rse nk kene kejar ngan parang oleh abah silala try cik adwa :P

KhaiRin said...

simpan bkn utk kawen je tp utk hal2 kecemasan jg..selamat menabung

syafiqakarim said...

dah pk nak kwen ni.
kehkeh

Abg Stalker said...

hujung tahun dpt pulangan. :)bumiputera di beri kelebihan dlm ASB ni.org non bumiputera pun heboh nk tau.so kita moh le ramai2 simpan dlm ASB.

Halimatun Sa'adiah said...

sy pon kne blaja menabung dr anda neh jgak....

Asyila Zainuddin said...

saye menabung, tapi pastu hujung minggu gune duit tabung tu utk basuh baju.. hahaha..

aiEz said...

aie ada simpan buku asb ni,aie suka sebab guna cara manual klu nak keluar duit...jadi kalau nak keluar duit dgn kerap pun kena fikir banyak kali,ye la kalau dah muka kita jer yg pergi kaunter tu nak keluar duit kan ke segan?jadi ni lah salah satu cara utk elak boros..aie memang tak pakai pun kad2 ni semua,kalau pakai kad laju jer duit habis...sebab pengalaman tgk member macam tu,jd yg kita kenalah beringat kan...memang terbaik,bila duit dah beranak,guna yg dividen jer,hehe...

PopkoRn said...

wah.. dah nak tawen...
Aloo... cter pesal kawen jer bulan 12 nie... hik hik

cha zainol said...

alamak. aku pon nk kena ni. nk kawen jg ;)

Ezad Skytech said...

jom3...mula simpan duit dari sekarang..:)

khairul akmal bin azman said...

kay pun kdg2 boros gak..

Azham Vosovic said...

nak gak video tutorial heheh

thanks Adwa for the information...insyaallah bila saya ada gaji tetap sy buat hehehe..

btw, baru perasan blog sy ada dlm bloglist adwa..hehe, thanks yeah!

nabila izyani said...

kalu nak dpat untung cepat mainlaa saham adwa..hehe

Addin said...

addin ada terfikir juga, untuk masa depan kan :)

Lea Isnawi said...

bagus2 wat perancangan awal2.

hehe

APAN said...

mcm ko lak yg kena bagi hantaran...tapi menabung itu mmg baik...
aku dulu ada gak nak buat ASB ni tpi x berapa yajin lagi...
cuba cari yg lain dulu...

Anif Abdullah| AA said...

untuk belanja kahwin kite nanti ke? #pitam

selamat menabung.. :)

Kazen said...

myimpan dalm nie mmg bagus...tup tup esk dh belambak...untunglah :)

Entri Terkini | Done With MMU Terus Balik!

amna said...

dah ada ASB.
sangat berguna.. dan dpt melatih menyimpan dan berjimat cermat ^^

deeya said...

tak sangke adwa .. pejam celik pejam celik nak kawen dah . hakhakz !! haaa simpan jngan tak simpan . menabung amalan mulia :)

WuMing said...

Tahniah lah.. dah ada buku simpanan..

amir aizat said...

nak kawen jugak! haha

EpoLįƒ¦Kekunangpelangi said...

Buat simpan nak kahwin dengan Epol ka? Eh? :P


Simpan dari sekarang, guna bila perlu. Teringin jugak nak buat ASB tu tapi tak tahu bila yang sempat. ^^"

Miss Elle said...

kte pn dh mule smpn kt asb dh adwa... sgt sesuai utk menyimpn. sbb nk kuakn ssh, x cm atm, hehe.. :D

Asrul "iLham" Sany said...

bagus r tu menabung,

leh masuk minang sesape. muahahaha

::FAIZ FARISH:: said...

amalan yg paling baik

Rtp Farra Arisha said...

menabung? suatu hobi yang sangat menarik! hehehe. selamat menabung :D

NURUL NATASYA AMIR said...

Untunglahh :P

Faaein Talip Roy said...

siyes.. aku tak pernah buka akaun ASB lagi..

wah..

farahin.. baguslah usaha murni ekau itu.. simpanan untuk kawen.. ^^

KizZ said...

Hihi..lama dah tak tengok buku simpanan bank..classic!

apik pehe said...

aminnn..da banyak tu..biler nak kawen?hehehe

budak penjara said...

ak skang tngh save 250 sebulan utk kawen..hehe

Munnafendy said...

dh laaaaaaama ada ASB tp asyik kuar masuk je! haisyyyy

iKhRam said...

bagus.. ingatan hari ini unutk kesenangan masa depan..

YOUsoF said...

Salam Maal Hijrah..


Tindakan bijak, menyimpan sambil memberanakkan duit.. ;)

fadh leyanie said...

menabung untuk masa depan terbaik,,kata org sediakan payung sebelum hujan.

say to easy=) said...

bagus adwa!jimat cermat amalan mulia:D

ABU said...

aku tak de asb doh.. dah tua tua ni aku baru nak nyesal sbb tak buat sejak dulu dulu..dammmm..

ekabukanmakcikkau. said...

yelahhhh kau dah beso kannn ? heheh

syakey said...

berjimat cermat demi masa depan yang mendatang. ecehhh.

baguih adwa ni XD

aQimie Ceplos said...

ok add aku dah muntah hijau + kuning lagi.. haha!
PERH dah bukak asb siot.
dividen nti bg la dua k. haha

Hanie_Dew said...

ye ye sgt payah utk berjimat dgn kemudahan atm merata rata sekrg ni.

asb aku..hhmmm..dah lama sepi. simpan kat tmpt lain dah duit

Azham Vosovic said...

Adwa...lepas baca post ni kan...sy terus beli Sijil Simpananan Premium... rasanya, utk penabungan gak hehehehe

Bella Bell said...

mohon belanja karipap sardin. hehe.

eRza farEeha said...

moh3..kite menyimpan..hehe
hi adwa!

teha said...

bagus menyimpan b4 kawen :)

Anonymous said...

boleh rujuk ustaz zaharuddin punya website utk kepastian yg lebh lanjut ttg amanah saham ni. dfatwakan haram kerana terlibat dengan percampuran dgn dana konvensional. boleh google pasal ini. dah lama bnda ni heboh. sekadar perkongsian. peace :)

Kazen said...

nntikan pngumumamn dividen tahun nie tuk ASB antara 14hb-20hb gitu laa :)

Entri Terkini | Rambut panjang, pendek mana lebih kacak?

CikNana said...

suka org yg menabung..pndai urus kwngan.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...