Blacky kesayangan

tadi bangun pagi tetibe aku rse nk bersihkan lappy kesayangan, Blacky
so aku pon secara tibe2 nk wat jugak entry nie
cmne cara nk jaga lappy korang?
meh aku bg tau..meh dok rapat2 senyap2 yer :D

1.Bateri 
- seelok2 nya elakkan guna bateri sbb lappy korang akan lebey sejuk tanpa haba bateri
- cas penuh pastu cabut bateri n pakai adapter jer
- pastikan nk cas bateri tuh bila bateri da btl2 "kong" ataupun di bwh 10% penggunaan
- klu dicas slalu die akn kehilangan upaya nk simpan tenaga serendah 50% *wah mcm promote harga barang pulak peratus bagai :P

2.Keyboard 
- nk elak keyboard masuk habuk,letak sekeping A4 paper atas die.\
- skali skala lap la die,jgn kasar2.die pon nk sentuhan hangat korang.asyik dok tekan2 x belai, sian die taw *aiceh.
- klu syg lappy sgt2.bolela guna tetikus n keyboard berasingan..aku pakai mouse je yg asing..keyboard aku blasah jer

3.Skrin LCD  
- kene rajin lap slalu. sbb senang masuk habuk
- guna screen saver
- power management.means setkan monitor sleep jika beberapa minit x digunakan
- jgn sentuh screen guna jari sbb ia nmpk sgt tidak cool n comot ok!
- lg satu jgn dok tekan2 screen tu sbb ia mmg sgt tidak cool n juga bole buat "Dead Pixel". 

4.Haba Panas  
- make sure ader ruang tuk haba panas keluar
- jgn letak atas katil,sbb haba panas x klua, nnt lappy panas n kebaboom! *ok aku tipu.sbnrnya lappy akan panas jer n x baik utk kesihatan die yer
- letak atas tmpt rata.Mcm aku pulak klu nk letak atas katil pon aku pakai meja comel aku yg sbnrnya rak kasut x bukak.haha

5.Port
*USB port, Memory Card port n port pet,port pet lain. :P 
- bersihkan sentiasa
- guna berus
- pastikan suis dimatikan mse korang ngah bersihkan lappy korang

6.Keselamatan
- klu korang takut hilang bole beli tali yg kunci lappy tu
- tie dekat tmpt besi permanent,ssh sket org nk curi

aku ader, tp jarang sgt guna sbb aku slalu je ade kat bilik..klu kua pon bilik berkunci
*klu abah tau mati aku..abah beli mmg suh kunci lappy,tp aku x gune :P 

Cara Aku Jaga Blacky 

- aku hanya pakai bateri bile nk bw Blacky klua je tp adapter still bw jugak..

- aku hanya cas bateri bila da btl2 kong..cas penuh then cabut bateri n guna adapter. bile kat bilik aku fully pakai adapter jer.
Tips : seelok2nya nk cas bateri time kite x guna lappy / off. da penuh plug out!

- aku pakai lapik keyboard yg mmg aku beli khas utk model Blacky. xdela berhabuk sgt

utk lappy brand Acer, Compaq murah, utk Dell mmg mahal.
citt! x puas hati aku,penat tawar die x bg kurang jugak -__-
 
- pakai mouse berasingan.pakai mouse pad lappy bile aku bw keluar je
 
- aku set computer sleep to 10 minutes.maknanya klu dalam mase 10 minit aku x guna die akn sleep sendri
 
- pakai cooler fan..beli cikai punya RM10, janji Blacky sejuk :)
 
 cooler fan nie pun tggu masa jer..tp slagi die bole pusing kire bertahan lg la tuh :P 
 
- seminggu skali cuci Blacky *nie klu mmg malas la..klu rajin 3 hr skali aku lap die..aku pakai Laptop Cleaning Kit, RM3 aku beli 
 
tggl nie jer..berus dlm beg lappy kat rumah abg.sengal x sengal aku g tnggl -___-"

 Blacky siap di bersihkan :D
 
barang2 nk jaga laptop nie murah berbanding harga lappy yg korang beli tu..syg beli mahal2 cpt rosak kan? so jg elok2. nk dpt ssh kot




p/s : 29 nie genap umo Blacky 3 tahun..makaseh Blacky maseh berkhidmat n bertahan utk aku.syg ketat2 lah

70 comments:

kokser kokdam said...

uhuuu.. ambo jage jugak, tp xsejage dlm entry.. malas.. =D

adwafarahin said...

kokser : kene jaga..syg woo~

nanad said...

fuyoo..dah 3 tahun masih berkilat?hebat..thnx 4 the tips ^_^

cik sakdi said...

adwa.. kite buat gak semua tu kecuali betry tu kite xsuke bukak coz ramai gler kawan kite yang betri dia cepat rosak coz dia bukak n pasang betri. ada tu beli xsampai setahun, betry tahan 10minit je. huhuu. so kite suke biar je cas sambil pasang betry. :)

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

ye ye, kena jaga~

aleen aiden said...

ok part bateri tu aku xbrape ambek port sgt.tp lps nih akan praktikkan.thanx!heh~

Aimi dan Pakcik Hashim said...

ko Blacky aku nyer Pinky
dia pandai berdikari
pandai jaga diri
tak perlu aku jaga

faiz said...

xpernah bersihkan laptop ni...mesti alptop ni bengang ngan aku..heheh

aQimie Ceplos said...

wa.. mcm nak jage bini jugak ea cm ni ? hak3x c(:
nice info la ad ^^.

YOUsoF said...

Hehhe.. betuah blacky dapat owner serajin ini... ;)




Sayangi hak anda ketat² setiap masa.. ;P



Pasni boleh pakai selalu la kunci tu, beli mahal² sayang pulak tak dipakai.. hehhe

Arief Arf said...

mula2 je sayang laptop ni. dah lebih 2-3 tahun. haaa amek.. hahahaha

apik pehe said...

tips yang bagus untuk penjagaan laptop..hehehe

zacky ~786~ said...

waa.. DELL .. same la ngn zacky.. p usia lappy ni baru 2 thn.. heehee

adwafarahin said...

nanad : haha yup alhamdulillah da 3 tahun still in good condition :)

adwafarahin said...

sakdi : hehe klu secara praktikalnye care yg adwa bg tau tu bagus la utk diamalkan

stakat nie da 3 tahun pakai xde masalah bateri lagi :)

adwafarahin said...

emmany : yes kene jaga..bkn senang nk dpt :)

adwafarahin said...

aleen : yeah bagus! cmtulah!

nie la care nk bg bateri tahan lama

adwafarahin said...

aimi : aww! pinky? x tahan hehe

bagus la pandai berdikari
Blacky die manja :P

adwafarahin said...

faiz : mst die menyumpah tuan die sbb x penah bersih die :D

adwafarahin said...

qimie : ye mmg la..die pon nk manja2 juga..nk bersih2 comey2so kene la jaga

thanx ^^

adwafarahin said...

Yousof : hehe haruslah Blacky bertuah

ye itu perlu menyayangi nya seketat2nya hahah

tula mmg kene pakai klu x rugi beli kunci nieh

hehe

adwafarahin said...

arief : adoi! jgn la cmtu..kene la syg die
nnt lagi lama die berkhidmat :P

adwafarahin said...

apik : sila la amalkan yer :D

adwafarahin said...

zacky : Blacky ade kwn la hehehe

Blacky tua setahun jer :P

ziL's said...

bertuah blacky 2 dpt tuan camni...tabik spring a...hahaha

adwafarahin said...

zila : hahaha tengs yaw!

ayie said...

hehe nape ek baca entry ni terus cabut bateri..hehe

adwafarahin said...

ayie : ok cabut skrng! hahaha

daddyzkool said...

sudah terlambat...tinggal nyawa2 ikan jer ni....skrin jumping2...pehhh

Ini Kisah Tia said...

hehe ! ha ah lah . entri kita hampir sama . ngee ~ btw , siyes Tia tak tiru Adwa tau ;) piwit , blacky ye . hehee ..

adwafarahin said...

daddyzkool : alaaa siannye..ermm x dapek den nk nolong ler

adwafarahin said...

tia : hehe xde hal la adwa x kesah pon

ye my Blacky :P

ABU said...

wah bagus la tips ni...adwa ni baik la..tq..kipas kipas..blh tak tolong besihkan lappy aku jugak..hahaha..banyak hbuk dah ni..

ok aku follow nasihat yg perama ko tu, aku cabut betry skung jugak..:D

adwafarahin said...

abu : da mula daa kipas ssh mati abu nie..hahaha
da agak da mst ader udang disebalik char kuew tiau nie..

ye sila cabut,bru la bateri bertahan lama

cucu umie said...

ayie pon pkai dell juga..tpy ayie memang jrng guna keyboard lappy sebb pky leyboard lain n then biaselah lelaki..bab pnjgaan nie susah sikit..huahau

adib syazwan said...

sangat menjaga...hahaha..dan kene jage2~

chemay said...

wahhhh..
lama dah backy dengan adwa..
means adwa pandai jage lappy lah kan..
:)

Shamsuddin Amin said...

bestnye tips dari adwa...
patutla btri lappy dean
cepat kong... huhu

thanks...^^

adwafarahin said...

ayie : adwa phm sgt da klu lelaki yg pakai lappy mst men blasah je kan..hehehe..

syg woo jg la elok2!

adwafarahin said...

adib : ye bagus! mcm tu la..bru la tahan lama :)

adwafarahin said...

chemay : haha mungkin sbb mmg adwa syg Blacky sgt2 n jg die elok2..so masih bertahan la :)

adwafarahin said...

dean : hehe pasnie bole la praktikkan yer

same2 ^^

adan said...

adwa.. perkongsian menarik.

flexible keyboard sebolehnya jgn letak atas keyboard tu.. sebab dia menghalang haba keluar.. panas ^_^

point 1.. kita serupa.. keh khe khe..

cooler pad rasanya tak perlu.. lebih baik guna stand air flow.. ehehe.. bagi ruang haba dari laptop kuar dengan senangnye.. keh khe khe..

sori komen lebih2..

apik pehe said...

hehe..disebabkan adwa yang buat tips untuk jaga laptop ni..apik terus amalkan..hahahah

Republic Aku said...

ala mudah jer kalau dia buat peel kita humban jer masuk lonkang...hehe

k e y r i said...

wah, ni mmg butui2 jaga lappy ni! aku nyer baru 3 bulan dah berhabuk.. =.=

khairul akmal azman said...

syg blacky.hehe..

adwafarahin said...

adan : hehe makaseh :)

oo flexible keyboard tu adwa tgk kwn adwa pakai die pon x letak ats keyboard gak

yeay! adan hebat..kita serupa!

adwa xde dwet nk beli mahal2 so adwa pakai cooler pad jer..hahaha

xpe..utk adan bole je nk komen lebey :P

adwafarahin said...

apik : yer cmtu lah! bagus! ^^

adwafarahin said...

republic aku : hahah xmo2 syg Blacky la..die buat hal pon still kesayangan jugak :)

adwafarahin said...

keyri : hehe of kos la..syg woo~

beli mahal so kene jaga elok2! ^^

adwafarahin said...

kay : yer..sayang Blacky sgt2! ^^

syrupmasin said...

pergghh..pompuan mmg jage macam nih eh?? lappy aku berhabuk2 dah..haha..tolong cuci kan bole?? :D

adwafarahin said...

syrupmasin : aku jaga mmg cmnie la..tp kalau org lain jaga x tau la..haha

tlg cuci? haha bole jak upah lebey la..

:P

apik pehe said...

hahaha..update la adwa...

alexa yussida said...

hehe..hye blacky!!

sy punye laptop-takde-nama ni plak Alhamdulillah dah cecah usia 4 tahun:D buat mcm adwa juge..xguna battery melainkan nk bawa g mana2 sampaikan balik msia pon boleh lpe bawa balik battery -.-' aigooo

tapi takdela secermat kamu..bila rajen je bersihkan bnda alah ni:D hehe

Qamarul said...

huhu dell memang la tahan lama..
kalau compaq, acer tak jage leklok 2 tahun dah leh rosak.. mcm ade expirate plak

ZORA said...

lpas bace entri ni..barulah tmbul kesedaran nak jaga lappy agar tampak kemas dan bgaya dgn tips yg kamu bg ni..hahaha

kalo tak men gune je..ekekekekek..:P

adwafarahin said...

apik : nnt la apik..adwa busy sket mnggu nie :P

adwafarahin said...

alexa : hi akak!

wow lame da tu 4 taun..haa klu praktikkan cm adwa insyaAllah bertahan..
erk? smpai lupa la kan hehe

hehe adwa syg Blacky :)

adwafarahin said...

qamarul : sbb tula abah adwa beli dell

die caya tu je org suh beli bese2 die xnk..so da dpt Dell kene la jaga elok2 :)

adwafarahin said...

zora : haa kene la jaga elok2..kite nk pakai die lama kan..

pasnie kene slalu bersihkan die yer
:P

LALA shaheila said...

Sy rasa laptop sy problem lah, asal masuk mouse je hang..

mykhalis said...

sebab tu la kalau nak ambil pekerja Khalis akan ambil orang perempuan..detail je.. kalau ambik jantan??hampehh

adwafarahin said...

lala : laaa cmtu plak..mungkin kot..kene g tanye tu asl jd gitu

adwafarahin said...

khalis : pompuan bese la sume nk perfect..laki asl siap jer :P

farah wahedda said...

waahhhh lappy pon kena jaga macam jaga baby jugak ekk hee.entry yg bagus ^^

adwafarahin said...

farah : mmg kene jaga mcm baby bru bertahan lama :)

makaseh ^^

De7Na said...

Thanks for the info. Agaknya I kena jaga my lappy mcm you jaga blacky. Sbb laptop aku x smpi dua tahun dah hangkang...haahahah...

adwafarahin said...

De7Na : u kene jaga lappy cm i jaga Blacky la

hu? 2 taun da lingkup? rugi2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...