marah tu x cool okeh!

yeay! jumaat dtg lagi..alhamdulillah masih diberi nafas oleh Allah
jumaat hr org tggu sgt2 sbb penghujung minggu kan..sabtu ahad ley rest..mcm aku rini kelas batal so dpt cuti 4 hari jumaat smpai isnin..isnin mmg xde kelas,so sgt heaven ok hee :)

hr nie nk share sket mcm mana kita nk atasi sifat marah.

1. Ubah Posisi Kedudukan Anda
Rasulullah SAW bersabda: "Apabila salah seorang antara kamu marah,dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk kerana hal itu akan menghilangkan marahnya dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring." (Riwayat Muslim)

 2 .Berwuduk
Rasulullah SAW bersabda: "Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu, apabila salah seorang antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk." (Hadis Riwayat Abi Daud)

3. Minum Air

4. Mendiamkan diri ketika marah

5. Berlindung kepada Allah daripada syaitan

6. Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan,masa dan tempat sesuai
7. Berfikiran positif

8. Jgn memekik atau bertindak garang cuba luahkan kemarahan secara positif dan terhormat

9. Cuba bertenang n menarik nafas

10. Senyum lah, sbb ia boleh meredakan tekanan hee :)

11. Paling penting bykkan beristighfar.

simple je kan? tp bkn sume org bole buat.percayalah! bila da marah mmg x pk da bnd2 nie..sbb otak fikir nk marah jer
tp x salahkn mencuba...insyaAllah bole atasi sifat marah nie.



p/s : aku mrh nie, coding KR aku buat asyik silap jer..lek2 adwa marah tu x cool la *senyum skrng :)

57 comments:

dayaya's . said...

betul betul betul betul! :)

syrupmasin said...

haha..sekarang nak marah lepas tuh nk try bende nih :D

YOUsoF said...

Istighfar².. Tak jadi nak marah bila terbaca entry berguna ni.. ;)



Point no. 1 macam best dan jarang dipraktikkan..

mekaseh² kongsi ngan kitorang.. ;)

k e y r i said...

wah.. bagus tips yg hang bg ni..mmg berguna. :)

aQimie Ceplos said...

wa .. kite baru thu ad kalau marah kite kene tuka posisi ..
pasni kalau lecture tgh marah. blh la suggest kan dy baring lalu tido kan? kan? ;)

adwafarahin said...

dayah : hee :)

adwafarahin said...

syrupmasin : ok cube skrng
haha :P

adwafarahin said...

YOUsoF : yep istighfar byk2 insyaAllah kurang marah tuh

nnt cubela praktikkan

same2 ^^

adwafarahin said...

keyri : jgn lupa amalkan yep :)

adwafarahin said...

aQimie : hahaha bngun2 kene pang!

:P

cik sakdi said...

marah g mandi je. kehkeh..

adwafarahin said...

sakdi : style juga cre tuh ^^

APAN said...

aku ni cepat gak naik marah kot....tpi bnyak boleh besabo lagi...and sebagai balasan aku gi wat orang yg buat aku nak marah tu jadi marah....

ZORA said...

yeAHHHHH..zora sokong..jgnn la marah2..senyum la sokmo..:P

adwafarahin said...

apan : hehehe kejam jugak g buat org tu mrh pulak..haha

adwafarahin said...

zora : yeahh! senyum sokmo la bru hepi :)

adan said...

kadang tu bila sy dah marah sgt sy akan gelak tau.. ahaha.. sy gelak tapi muka mmg tak nampak ikhlas..! ahaha

delarocha said...

senyummmmm

adwafarahin said...

adan : hahaha adwa penah jugak cmtu..sbb marah sgt smpai tergelak aduss jatuh reputasi x jadi nk mrh
tp mmg sgt nmpk x cool tgh2 mrh p gelak kan..hahah

adwafarahin said...

delarocha : :D :D :D

amna said...

memang tak cool ok !! haha
(ingtn utk diri sendiri..)

adwa, typng error bese le. jgn marah yer. istighfar banyak2 ^^

aZri said...

tapi kalau yang jenis panas baran tu x boleh buat apa2 la hehe ..

Sham said...

asal takde klas je heaven ek...?wei blajolah jangan malas2...!he heee jangan marah ha...;P

adwafarahin said...

amna : hahaha mmg x cool

typing error kat mne amna? konpius suda @_@

adwafarahin said...

azri : ermmm bese la tuh..mmg x bole wat pape la..:P

adwafarahin said...

sham: ok pasnie klu xde klas adwa sedey la.. hehehe

adwa chill ja..marah tu x cool la ^^

aQimie Ceplos said...

ala ape susah. dy pangg kite. kite pang dy balik :D

apik pehe said...

hehehe..rilek adwa..jangan marah2

adwafarahin said...

Qimie : tu tindakan berani mati tuh.hahhahaha

adwafarahin said...

apik : x2 adwa cool jer..heheh :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

kekadang kalau Tia tengah marah2 Tia dengar lagu . reda lah lepas tuuuu . huhu ;)

adwafarahin said...

tia : tu pon slh satu cara gak nk redakan perasaan mrh hee :)

Shamsuddin Amin said...

ak mmg cepat marah...
x caye tanye abu... huhu

org yg paling kuat adalah org yg bisa
menahan amarahnye...^^

adwafarahin said...

dean : woo garangnya..hehe

btl2! org yg kuat ialah org yg dpt tahan amarahnya hehe ^^

rj Etika said...

slalunye bile marah je mesti mencarut. sampai terlupa nak ingat Allah. padahal senang je kot nak cool kan diri kalau ingat Allah. tapi biaselah..marah itu syaitan. hahah

~~Ticer Wann~~ said...

sabar adwa.. yeahh you can do it.. hehe blogwalking sambil mamai. :D

cucu umie said...

adwa mcm biase bnykkan berzikir ya..jgn marah2 aw..xmanis gitu sis ayie ni marah2..haha lawak jap.. btw, nice shring adwa..

Ayie said...

kalau aku marah, aku g mencekik KFC.. bayangkan kalau dalam sehari 10 orang buat aku marah.. kompom aku akan memiliki badan yang gebu dan comel.. HAHAHA

adwafarahin said...

rj : haa itu kadang2 terlepas jugak..aishh ape lah kan

org bile mrh igt Allah bru reda sket..ermm adwa..adwa

syaitan nie pon jahat! grr!

adwafarahin said...

ticer : ok2 adwa akan cube bersabar hehe

mamai? p tido ticer!

adwafarahin said...

ayie : hehe ok2 lil bro nk menyabarkan dri la nie

tengs ayie :)

adwafarahin said...

ayie : hamboi ko x bole blah gila..bg pakcik janggut putih kaya buat ape

cett! drpd ko mkn sorang hulur kat aku nie :P

kokser kokdam said...

haaa.. kalo nk marah, senyum.. kan senyum itu ubat.. =D

harrazdani said...

kadang-kadang orang yang marah ni dia mempunyai masaalah kendiri yg kronik....ada tu marah umpama hobi...samalah seperti bos saya.:-)

missh chiorika said...

missh sokong dengan en3 adwa yng nie ;)
nice -.-'

Abu Huzaifah said...

info yg menarik... err.. aku klu marah tumbuk dinding.. lepas geram..hehe

Rtp Farra Arisha said...

yes, really agreed with u:))

adwafarahin said...

kokser : yes btl tuh! ubt mujarab tu :)

adwafarahin said...

miss chiorika : tengs ^^

adwafarahin said...

abu huzaifah : tengs!
errr x sakit tangan ke tumbuk dinding? -__-"

adwafarahin said...

Harrazdani : yep btl mmg ade mslh dalaman..hobi?

klu hobi mmg ssh la nk buang..hehe sabo jela ye

adwafarahin said...

rtp farra : tengs ^^

chemay said...

cool :)

adwafarahin said...

hehe cool jer klu mrh :)

cik azeya said...

kalau saye marah, saye hentak kepala kat dinding laju laju.

adwafarahin said...

cik azeya : jgn la gitu..sian kepala huhu

alexa yussida said...

dan dan tgh kasi nasihat diuji plak kan:) slalunya macam tuh taw..once ckp sumtin tuh msti tyme tuh jugak dpt ujian yg kearah tu..err paham ke?:) oki larii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...