pesanan utk sume anak2,termasuk aku! :D



" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup atau yg telah tiada ) nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu."

Berdasarkan Hadith Nabi :
"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"


Huraian hadith:
  •  jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
  • Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)
  • Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
  •  Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
  • Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris.Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari .itu jer.
Igt! rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)



Doa nie sgt sgt simple n x ssh pon nk hafal..bacalah, utk kedua org tua kita..bkn lama pon :)

"Rabbighfirli waliwalidayya warhamhuma kama rabbayani shaghiran"

ertinya :

"Ya Tuhanku, ampunilah dosaku dan dosa ayah serta ibuku, kasihanilah mereka sebagaimana kasih mereka padaku sewaktu aku masih kecil"





Selamat Beramal!






p/s : entry nie aku da post smlm lg tp da kene delete sbb blogger.com de prob..
aku nk share jugak ngan korang so aku post entry nie blk :)

78 comments:

cucu umie said...

betol tu.apabila kita doakan kesejahteraan ibu bapa kita incya-Allah kita berada dlm lindungn yer..disamping nak dpt barakah, minta restu dripada ibu bpe seblom mlkukan sesuatu, pasti akan dipermudahkan..incya-Allah..

adwafarahin said...

yep btl tuh..x ssh pon nk doakan diorang kn
dpt berkat bile buat sume keje nnt :)

Ayie said...

semoga aku tergolong dalam anak yang baik.. aminnn.. ^^

adwafarahin said...

ayie : aminn ^^

Aisya J said...

:'( rindu diorang T_T esok pagi nak peluk diorang :'(

adwafarahin said...

aisya : u make me miss them too lah huhu :'(

adwa lmbt lg dpt peluk diorang..hehe aisya peluk la diorang esok yer :)

cik sakdi said...

yeh betul tu.diorang xpernah melupakan kite dalam doa. :)

Mr.Thinker@Ali said...

Pesanan ini untuk semua. I like..! Semoga aku dalam golongan anak2 yg soleh dan tidak derhaka. Amin. ^^

~~Ticer Wann~~ said...

thanks ats perkongsian ilmu....

wahh pos balik tu.. entri saya semalam habis sudah.... tak buat back-up lak..padan muko... huhu

Aisya J said...

haihh penat je kena buat balik kann :'(

Shamsuddin Amin said...

thanks adwa share bende ni... huhu

Inspirationalefeks said...

memang berpesan selalu :) hehehe

adwafarahin said...

ticer : sama2 :)

haha sama la kita ticer..adwa pon x buat backup jugak @_@

hilang suda :(

adwafarahin said...

aisya : haha yup

tp xpe nk share ilmu kan xde hal lah :)

adwafarahin said...

dean : same2 ^^

adwafarahin said...

Inspirationalefeks : itulah manusia
kene slalu berpesan2 :)

YOUsoF said...

Alhamdulillah kita semua tak jemu memohon pada- Nya..


Thanx adwa untuk usaha camni (double try lg) gud2.

ABU said...

slmt beramal ya..:D

cucu umie said...

thnkx bro saling berpesan2 kearah kebaikan..lagipon kita kine ingt bhwa syurga terletak dibawah tapak kaki ibu..rehda mereka menjadikan kita lebih berjaya ..incya-Allah

adol ihsan said...

Salam..

Thanx share benda nie.. Moga mendapat kebaikan sesama kita..

:)

apik pehe said...

mekasih yer sbb sanggup buat balik post ni..hehehe

adwafarahin said...

cucu umie : welkem

manusia kene saling berpesan2

adwafarahin said...

adol : salam

welkem..yup semoga mndpt kebaikkan bersama :)

adwafarahin said...

apik : same2 :)

apik pehe said...

hehe..opss..apik terpost komen adwa yg aritu..yg cakap tak dapat anta fast five..hehehehehe

adwafarahin said...

apik : hahaha buang2!

k e y r i said...

isk3.. (nangis bace entry ni)T_______T

adwafarahin said...

nape nangis keyri?
sbb jarang doa utk mak ayah yer?

hehe gurau2 yep ^^

IMANSHAH said...

syukran wahai kamu

adwafarahin said...

imanshah : ya bersyukur la :)

Mohd Ridhuan said...

sama2 kita amalkan...

adwafarahin said...

YOUsoF : yup alhamdulillah x jemu berdoa kpdnya

sama2 yousof kita manusia kene slalu saling berpesan2 :)

adwafarahin said...

abu : slmt beramal yep! ^^

adwafarahin said...

Mohd Ridhuan : moh ler kite amalkan yep ^^

faiz said...

tula..doa simple tp faedah yg besar..

p/s-buat domain sendiri xmhl..hosting+domain 60 hengget..

adwafarahin said...

faiz : yup x ssh pon doa tu utk diamalkan

*tengs yep :)

adan said...

adwa..! thanks dengan perkongsian ini.. ^_^

semoga anda diberkati...

adwafarahin said...

adan : welkem adan ^^

aminn :)

Miss Shikio said...

waaahh! thanks yah si comey lagi manis atas post ini

hehehe~ semoga hidup kita diberkati Allah S.W.T

Fadzli Amir said...

Salam...Bagus..peringatan yg bagus....sama la kita, tapi yg sayang komen yg terdeletd tu....

adwafarahin said...

jue : si comel lg manis?

hahah kamu slh komen ke jue? hehehe

btw tengs adek manes :)

insyaAllah diberkati..aminn :)

adwafarahin said...

fadzli : salam

tengs

sedey kan post di delete,skali ngan komen pulak tu :(

~SYAZ~ said...

wahh!!!
nice entry dear..
tenkiu 4 sharing :D

adwafarahin said...

syaz : tengs ^^

my pleasure dear! :)

Aimi dan Pakcik Hashim said...

org yg berbuat baik kepada ibu bapa memang rezeki baik. kalau tak di dunia, di akhirat nanti

adwafarahin said...

aimi : yup insyaAllah :)

cacing said...

nmpk senang je kan.. tapi tak semua kita buat.. nice sharing... caicng pun tak tau sebelum ni =)

adwafarahin said...

cacing : aah nmpk senang tp ramai x amalkan

tq :)

Shahrul Izwan said...

thanx for the info!
saya sayang my mum and arwah dad! :)

adwafarahin said...

shahrul : me too!

hehe welkem :)

Imran nyambek said...

alhamdulillah

Ini Kisah Tia said...

wah ! terima kasih atas maklumat ni ;)

jom baca ni pulak Posisi Tidur Korang Macamana?

adwafarahin said...

Imran : alhamdulillah ^^

adwafarahin said...

Tia : my pleasure :)

Nur said...

this is sweet and nice..doa adalah segala-galanya :)

shezwan said...

amin!! InsyaAllah aku amalkan..^_^

Khairil said...

nice share adwa...suka baca utk peringatan kita semua...

adwafarahin said...

nur : yup doa senjata umat islam nur :)

adwafarahin said...

shezwan : bagus! jgn lupa amalkan yep ^^

adwafarahin said...

khairil : tengs yep :)

manusia kene slalu saling mengingat

Shazmiey Abdurahman said...

hurm..bgus jugak klu baca entry mcm nih hari2 ;)

adwafarahin said...

shazmiey : :)

amna said...

insyaAllah tak lupa doa pada orang tua. semoga mereka sihat2 hendaknya :')

nak balik johor !! sob3x

adwafarahin said...

amna : insyaAllah

adwa pulak nk blk penang sobsobsob :(

aNiss :):) said...

perhhhh!! entry adwa memang terbaekkk!! hehehe =)

pissst : thanks untuk nasihat tu..

hawiz said...

amin...mmg slalu doakn tok femili ,cikgu2 dn kawan2...syukur sgt2..masih ingt akan mereka..

adwafarahin said...

aniss : tx aniss ^^

welkem :)

adwafarahin said...

hawiz : bagus! mcm tu la :)

ayie said...

bagus entry ni :)

adwafarahin said...

ayie : tq ^^

zora said...

entri bgus...cuba untuk beramal sebagi anak..:P

adwafarahin said...

zora : yup..insyaAllah dpt pahala sekali rezeki melimpah ruah :)

akubiomed said...

Doa anak kepada ibubapa lebih afdal dan sampai.

Harapan saya menjadikan peringatan diri ini dan yang lain

nas said...

slamat beramal..
erks.. masa blogger ade probs.. aku langsung xbukak blog apatah lagi update.. slamat2 :P

adwafarahin said...

akubiomed : yup insyaAllah..aminn :)

adwafarahin said...

nas : slmt beramal ye!

ptt la selamat ko yerk..cess!

cik azeya said...

baik. saye akan sentiasa ingat pesan awak. :')

adwafarahin said...

cik azeya : bagus! jadi anak yg baik yer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...