#Tazkirah Jumaat - Anda Mengantuk?

bile time2 da tgh hari tuh kadang2 mata kite nie mula la nk stim je kan..yela lepas lunch mst seronok je nk cr bantal. yang kene keje sori to say la beb mmg konpem x bole melain kan curi2 tido..yg dlm kelas tu klu da ngantuk malap jugak akhirnye kan? haha..


pd yg x tido tgh hr or ptg tahniah!  anda mmg hebat! lgpun tido tgh hari atau ptg nie mmg x elok kan.


tido yg btl2 mendapat pahala ialah tido sblm masuk wktu zohor,tu pon dlm 10-15 minit je ye.Ia dipanggil sbg "Qailulah". Ini adalah amalan sunnah Rasulullah (SAW), so nk dpt pahal,tido la time2 nie yer anak2. :D

kt sni aku nk share sket apa yg aku dpt melalui pembacaan aku.kadang2 aku pon ngantuk jugak tgh2 hr nie.tp klu byk keje mmg segar la mata aku :P

potongan ayat dr Ayat Kursi,Surah Al-Baqarah (2) ayat 255


maksudnya : Yang tidak mengantuk,usahkan tidur.


Petua : 
Jika rasa megantuk,bacalah ayat di atas sebanyak 3X.perlu dibaca sambil mengusap dan menekan pangkal hidung (di antara kedua-dua mata)

insyaAllah menjadi :)

19 comments:

ch000tz axoera said...

ngantukkkkk sebab mlm tadi tdo kul 3.30am :((

APAN said...

lom penah tau lagi pasal ni... :)

YOUsoF said...

Kalau lelaki biasanya ngantuuuuuuk masa dengar khutbah. Berat betul kelopak mata masa tu. Ntah berapa ratus setan bergayut ntah. ;D


Terima kasih kongsinya ya Adwa..

Papa Mifz said...

kalo perut tgh full hujan lak mmg mato nih nk layut jer..huhu

bloghok said...

xmengantuk tapi rasa nak tido

amna said...

best2! thanks cik adwa :)
selalu TERtidur pas zohor.. ehhe

miratun madihah said...

kita ni tak suka tido petang tapi malam susah tidur jugak,insomnia weyhh.

oh terima kasih atas doa tu,nak amalkan time ada kat kelas nanti,ehe

::FAIZ FARISH:: said...

stuju ngan Yousof

ABU said...

ya la lepas lunch mmsti ngantok.. heran la..kenapa ya.. :P

delarocha said...

terima kasih bagi tips.. boleh cuba ketika mendengar khutbah jumaat,... huhu

aiEz said...

aie ada baca yg adwa bg tips ni masa solat jumaat siang td,hee..;)..terima kasih sgt adwa..:)

faiz said...

jarang ngantuk dalam kelas dulu..

alif haris said...

terima kasih adwa atas perkongsiannya :)

teha said...

xtau knp skrg nie cpt sngt mengantuk.. hehe

muhamad hanif said...

wooo,

aku boleh lah amalkan kan.

ghost writer said...

aku pun pernah dibagitau tentang ayat tuh.masa tuh duk ngan kawan yg pakai status ustaz.tapi malang,aku tak plak jadi ustaz.

aku kalau ngantuk,aku sebat jer tidur bila pun.time keje pun aku tidur.haha.

blog-tips-kurus said...

aku pon selamba je tidur kat meja opis.. anyway, thanks a lot for the tips. nak amalkan.. :-)

Aimi Rosli said...

boleh amalkan dalam kelas ni.

Addin said...

lepas makan , mata pun akan berat . haih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...