Tak Tik Tuk,ok salah sbnrnye Tag je (Part 3)

kali nie di-tagged oleh incik POPKON blogger utagha kita naaa,nie paling last punya..janji! :P

1. Adik beradik berapa org dan anda ke berapa?
ok aku ade 4 org adek bradik n aku anak yg dipanggil A to the N to the G to the A to the H so paham2 jela anak yg kebrape ye! klu x paham jugak lantak hangpa lah haha :P

2. Sebelum tidur buat ape?
sebelum tidur slalu aku g merendek ke blik membe jap, pukul2 diorang seketul 2,lalala~  pastu aku blk n melayan lagu seround 2 pastu g basuh muka sume bru tidur time! *eh pesal yg ko nk terang bebanyak nie adwa woi!?

3. Ader sluar jeans bpe helai? bpe kali basuh dlm mse sbulan?
aku ader 5 helai n ahkak akan rotate 5 helai tu dlm mse 2 minggu then bru basuh..so kire 2 minggu skali bru basuh la.kang kerap basuh luntur plak..x cantek la kaler die :P..basuh pon ade crenye xnk bg luntur 

4. Sebutkan 3 perkataan yg buat anda bersemangat
'abah/mak sayang angah!' .everytime aku abes msj ngan diorang mst dpt ayat nie n seyesly buat aku bersemangat giler2 ^^

5. Awak suka x blog POPKORN? heheheh
jujur stakat nie suka.biasa la kita bru kenal,bru berkomen2 sket lg, so x bole nk nilai jauh lg stakat nie ^^

6. Warna kesukaan anda?
Biru!!! :D

7. Awak rase awak cute x?
konpem x cute tp manis tu ader aww! aww! *perasan! perasan! dush! dush!

8. Ape perasaan anda bile org kate anda cute?
ko salah org nie!..ko rabun ke?..demamkah anda? *padahal kembang kuncup hidung haha,dush! dush! skali lg.

9. Maksud kawan bg anda?
org yg ader ngan aku wktu ssh, senang,sedih, gembira,selain dr family aku sendri

10. Kawan dan kekasih, mane lg anda syg?
kawan! walaupun sekacak mane kekasihku,aku ttp pilih kwn..ahaks!

11. Pelakon kegemaran?
Jason Stantham,abam botak! rawwrrr! <3


u suke wat muke cmnie tp u cool sbnrnye, aww!




p/s : lg 4 hr nk blk yaw!! wee~



Sexxayyy Sunday yaw!

jadah ape adwa buat sexy sexy ahad nie weyh?? eh eh.. sekati aku la kan nk letak tajuk hape dok?.sbnrnye ahad waa biase je, xde nk sexy mane pon..cume ahad kali nie,pg2 gigih g sarap kat mamak Al-Fareez Maju a.k.a mamak fifteen dkt2 ukm nie.rindu aney mamak nie..gulp? apakakah neraka rindu aney fifteen?
oh tidak2 cume rindu nk bekpes kat mamak jak ok!

Sexy x bekpes ktorang??? haha
teh tarik n nescafe ais penambah mantop!
slalu candle light dinner tp kali nie sunlight bekpes
*mcm pencuci pinggan mangkuk namanya :P

pas bekpes ktorang g terminal bus cr tiket membe aku nk blk Pahang tp so soli la bile tiket bus da abes bhai!!  last2 membe aku khairun a.k.a Yon kasi kwn aku nieh tumpang blk pahang ngan family kakak die.weeehoooo!! free ride beb..

nx, ke umah abg aku kt kajang sbb nk amik gheter aku kt situ..da siap amik ktorang ke Mydin beli barang sket.da abes byr skali hujan daa..redah2 jugak nieh..smpai aku x bole blah bile air hujan da mencucuk muka so benti jup berteduh..hujan reda trus pecut blk ukm dgn selamatnya..

begitulah td perjalanan yg x brape sexy yer, hahaha blk bilik lelaju g mandi sblm flu n fever dtg menyerang lah..esok kerja..kerja..kerja! *sigh




p/s : bagaimana weekend anda? cukup sexy? muahaha :P


gheter - harta



Tak Tik Tuk,ok salah sbnrnye Tag je (Part 2)

kali nie kite jwb tag dr SafwanMahzin plak..ok lets cekidout!

1. Nama penuh
Nama penuh waa Nur Adwa Farahin Bt Azahar..prefer org panggl adwa..no farah2 yer..geleman aku dgr :P

2. Tinggi berapa?
err..soalan Madi pon cmnie gak tp kali nie waa gitau la..tinggi waa 156cm *yer waa tau waa rendang.haha

3. Suka blog yg mcm mane?
Aku suka blog yg simple,x berat,entry ringan2 yg boleh dibaca n di layan..entry pendek tp padat..panjang sgt kang aku jadi bosan..klu panjang ade gamba xpe :)

4. Apa pandangan korang tentang aku?
Err jujur aku ckp aku bru kenal ko..so far aku suka ko *eh maksud gua, suka penulisan lu la :P

5. Nak aku buat header utk korang x?
Kecik tapak tangan,stadium shah alam aku tadah kan *mentang2 game bola smlm haha

6. pandai masak x?
Alhamdulillah klu bab masak nie boleh la sikt2 tp still kene byk blaja ngan sifu aku..mak.lauk2 kampung tau la..western x tau..sorilah, gua Gadis Melayu..muahahah. klu parents aku tinggalkan adik2 aku alhamdulillah stakat nie x kebulur lg la diorang dok ngan aku :D

7. Selalu cuti bangun kol bape?
Aku slalu bangun kul 6.30pg

8. pernah dtg padang besar?
Pernah2! tp skali je hehe

9. Komen tentang blog aku?
Blog ko senang loading..senang aku nk tgk..entry sempoi! so far best :)

10. Ape perasaan bile kene tag?
err aku cool jer hehe

11. Lagu favourite korang?
skrng *mase tgh taip entry nie aku tgh dgr salah 1 lagu fav aku..Yellowcard - Only One

as usual aku mls nk tag sape2..thanx kat Safwan tag aku ^^






p/s : kehilangan dri utk beberapa hr atau mungkin beberapa jam..mencari keyakinan dri yg hilang..doa aku jumpa semula diri aku yg yakin tu



Tak Tik Tuk,ok salah sbnrnye Tag je (Part 1)



waa kene tag tig tug ngan madi so waa nk jawab..lama dah sbenornye waa x kene tag..kali nie waa kasi goreng punya jwpn hehehe..mmg bajet retis punya post sbb ade part 1 bagai muahaha..ekceli part 2 org lain plak tag so kene la buat 1 1 .moh ler mulekan.


1.Hai semua,kenal wa yang comel ini tak?hehe
waa kenal2! waa kenal lu dr blog membe..kita minat bnd yg sama fanzine! wuahaha i loike! :P

2.Apa yang anda lakukan kalau tengah bosan tahap gaban?
waa joget2 dlm bilik basuh..basuh kain sbnrnye -____-

3.Berapakah tinggi korang?Adakah anda berpuas hati dengan ketinggian korang tu?
nk kata tinggi x jugak tp tinggilaaa *perasan tinggi

4.Genre lagu apa korang suka?Haa satu lagi,apa lagu feveret korang?
weyh nie nk list sume ker?hamboi kelass ko jah nk berlagak diva bgtau ko suke mcm2 muzik..ok la fav genre INDIE,x kire local or international.byk juga lagu fav songs, tp lately nie aku suka lagu Seize The Day - Avenged Sevenfold

5.Dalam banyak-banyak makanan yang ada ni,apa makanan yang belum korang lahap lagi?dan teringin beno nak lahapnya.
Tapai..teringin benor teman nk lahapnye bkn makan je ye :P

6.Lu orang sokong tak single tu best?dan kenapa?
hell yeah best! sbb waa nk wat pape pon suka hati lu la..eh salah suka hati waa la..n lg 1 sbnrnye waa x bersedia nk syg org lain lg,biala waa syg dri waa dlu..*aiceh! PANGG! lelaju

7.Apakah yang korang lakukan bila korang baca soalan yang aku kasi ni?Hahahaha
Aku mamai lg sbnrnye nie..bru pas solat subuh tp layan kan jer :P

8.Kalau korang/someone nak melamar korang,lagu apakah yang ingin korang/dorang nyanyikan dekat dorang/korang?
aku nk die nyanyi lagu Sweet - Reza Salleh wee~

9.Dalam banyak banyak perkara yang kita boleh buat dalam hidup ni, apa yang korang rasa memori paling best dalam hidup ?
memori zaman sekolah menengah.sumpah waa rse best giler..andai dpt ku undur mase kan...

10.Kalau hangout dengan kawan,apa aktiviti utama sekali yang korang akan buat?
Soooopppiinnnggggg! haha n lg 1 bergamba itu wajib :P

11.Suka lelaki/perempuan merokok?Apa pandangan anda?
Lelaki tu biasa la..klu pompuan x gemor ler teman..bkn fitrah pompuan buat bnd2 tuh..x manis gitu 


p/s : seriusly waa mls nk buat soalan n tag org lain..makaseh madi tag waa yep ^^

hr minggu weyh!

today sleep over with my favourite girls! yeayy! hehehe..lama dah x buat sengal2 gini..gigih angkut tilam..tp bkn jauh pon..sekangkang x sekangkang kera jugak la dr bilik aku ke blk kwn aku nie haha..

my workstation.
erk?
segala bedah aku angkut  dtg blik kwn aku nie..sebaik tuan bilik redha je dpt membe penakut cm aku nie haha . well pompuan mmg gigih buat bnd2 gini :P..oh b4 dat, rumet aku xde wee~






happy weekend peeps!



p/s : ok nk smbung kelas menjahit.wow! perempuannya adwa mlm nie.eh okbai!


#Perkongsian Jumaat : Cara Pemakanan (Part 1)

sedarkah korang yg makanan seharian kita nie membawa penyakit? bkn semua bole men balun je tau!
selalunya makanan2 nie akan membawa penyakit bile kite tua nnt.Ok aku bukan suruh korang berhenti mkn atau ape.yg nk kurus tuh x yahlah nk mkn pil bagai yer..sgt x cool buat gitu.cume kite perlu jaga pemakanan kiter jeee.

ayuh aku bg tau rahsienye :P

JANGAN MAKAN!!

  1.  Susu + Daging
  2. Susu + Ayam
  3. Susu + Cuka
  4. Susu + Ikan
  5. Susu + Buah (cth : koktail)
  6. Daging + Ikan
  7. Ikan + Telur
  8. Ikan + Daun Salad
  9. Buah selepas mkn nasi tp sebaliknya makan buah dulu, baru mkn nasi yaw!
* Tidur 1 Jam selepas makan tgh hari
* Jangan sesekali tinggal makan malam ( klu tinggal mkn malam,korang akan dimakan usia dan kolestrol dlm bdn berganda2! (O_o!))

haaa see!  pelik x? pelik x?. korang kene cube,kesannye bkn dlm masa terdekat la tp bile kite tua nnt bru nmpk kesannye. Dalam Quran juga melarang kita mkn mknn darat campur ngan mknn laut.

Nabi melarang kita campur mkn mknn laut n darat sbb ia bole membawa penyakit. Sbg contoh,dalam badan ayam ade ion + manakala ikan ade ion -,so bile bercampur ia akan menghasilkan tindak balas biokimia yg bole merosakkan usus kita.siapa sangka kan? slama nie balun je x hingat dunie..kehkehkeh :P

okeh entry nie ade sambungannye nx week hr jumaat k, stay tuned klu nk tau ghosia2 makanan seharian kita (tu pon klu nk tau :))

nie wajibulghunnah makanan yg x sihat ye tawan-tawan!
*err tp aku terliur lah! gulp! :P



p/s : jumaat yg ku tunggu :)

ghosia - rahsia


#7 Spontaneous Thursday



Lambatnye tunggu nx week,
nk berhari raya ngan mak, abah n adik2
"Malim Nawar! awok kaming nx week yer!"
:D





#8 Wordless Wednesday - Teringin :(



tapai pulut








P/s : bru request kat mak angkat td,hopefully nx week dpt mkn n bw blk Bangi sket



jgn sampai org pissed off!

abah aku pesan
'nanti da jadi bos jgn nk menyombong!'
'dgr gak ckp anak2 buah tu'
'x semua anak2 buah bodoh! x ley pikir'
'kene respect diorang gak'

aku : errr..baik abah!

tp apakah yg akan jd bile anak2 buah lu buat lu rse nk bg die kenyang mkn kaki hr tu?

aku search pic bos,gamba byk kua yg pesen2 nie
lu org nk tau kenape? lu org search sendrik haha :P

p/s : awl aku nk lelap hr nie nyah!..nyte sume ^^



Nielah pompuan :P

smlm sehari suntuk berjalan tawaf TS smpai nk patah kaki.boleh dikatakan terapi hilangkan mslh keje jugakla plus nk beli baju kemeja pakai g keje.


kua dr kolej kul 12..rempit g KTM, dlm 12.30 cmtu train smpai..perhhhh org mcm ulat taik beb..ramai giler! tersepit ku di celah2 manusia,sebaik dok dlm coach wanita so xdela rse mcm org nk amik kesempatan en.smpai BTS tuka train nek train Rapid plak smpai Stesen Hang Tuah, pum pang pum pang smpai TS kul 1 gak..wuwuwu

sampai je TS kami laju2 p cr mknn dlu hahaha. muka masing2 starving gila. McD jd pilihan..McD TS mmg penuh tp gigihnya ktorang tggu jugak org lain abes mkn n last2 dpt jugak mkn McD..yeayyy!!
n Alhamdulillah McD aku ditaja oleh kwn baik aku sempena die dpt 1st gaji weee~

manusia yg bertanggungjawab menaja mknn tgh hr ku smlm :)
makaseh awok!

Spicy Chicken Set

pastu kua McD ngan muka Happy Meal hihi..then solat zohor,pasru bru la berjalan dr 1 floor ke 1 floor. at last yg berkenan 3 helai jer..byk t-shirt, beg2 n kasut2 yg sale bagai, wuwuwuwu. sebaik aku dpt menahan nafsu dr membeli beg dan jugak kasut, klu x mmg cari bala la ngan abah hujung sem nnt..kehkehkeh :P

dlm kul 4 lebih cmtu g solat asar sbb takut t x sempat smpai UKM sblm maghrib..pas solat harus camwhore dlu..haha *ye aku mmg suke bergamba hehe :P

budak sepet buat muka busuk :P

anak murid blaja motor yg otai hehe :D

 muka suci pas solat muahaha


smpai ukm dekat kul 7 lebey..bw moto mmg cm rempit sbb nk kejar solat maghrib.fuhh! sebaik sempat..lepas isya' dua dua da mcm lepat,tido sbb letih punya pasal..anyway tengs kwn! <3



p/s : hr nie merendek lagi tp pegi beli brng2 keperluan diri..aishh pompuan pompuan..klu x shopping x sah. :P


BTS  - Bandar Tasik Selatan
TS - Times Square


#Perkongsian Jumaat : Adab Menyikat Rambut



  • Rasulullah s.a.w melarang menyikat rambut di dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan umbi rambut.

  • Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat kerana ia akan mengguatkan otot jantung dan elak daripada melakukannya secara berdiri sebab ia akan melemahkan jantung.

  • Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan terjebak dalam masalah hutang.

  • Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat daripada perak atau bersadurkan perak.


sape x sikat rambut,rambut akan menghantui anda.kehkehkeh :P



p/s : nk sikat rambut pon dpt pahala tau kalau ikut cara Rasulullah :)




#6 Spontaneous Thursday



"Never blame a DAY in Your Life"
Good days give HAPPINESS
Bad days give EXPERIENCE
Worst days give LESSONS
And the best days give MEMORIES
Be thankful to Allah SWT everyday and Always say "Alhamdulilah."





Satu Indiepretasi

hr nie dok kat opis aku melayan lagu album P. Ramlee..Dimana kan ku cari ganti : Satu Indiepretasi
seyesly aku teruja dok melayan album nie..seronok! Aku tau aku lambat sket nk ade album nie tp aku rse berbaloi sgt sbb nice giler susunan lagu yg diorang2 nie buat

Album nie tercetus drpd band bdk2 indie sendri iaitu Meet Uncle Hussain, Awanband, Hujan, Azlan and The Typewriter, Couple, Yuna, The Ramlees, Altimet, Monoloque, One Buck Short, Pop Shuvit, They Will Kill Us Now, Seven Collar T-Shirt,Kugiran D'Tepi Pantai, Subculture. Diorang menyusun n memberi sentuhan segar bersesuaian dengan perkembangan muzik sekarang.



kat sni aku nk review sket pasal kesemua lagu2 yg ade dlm nie

1. Hujan - Tunggu Sekejap
lagu nie sgt nice susunan muziknya..mmg layan lentok2 la..noh nyanyi dgn penuh penghayatan - klasik!..x jemu dgr :)

2. Seven Collar T-Shirt - Jangan Tinggal Daku
memula dgr x rse best sgt da byk kali dengar aku jatuh chenta ngan suare diorang..arrangement muzik mmg style..x lari jauh dr muzik awl dlu


3. One Buck Short - Pok Pok Bujang Lapok
nie lagu catchy mmg best!..diorang nyanyi ngan penuh santai giler...kite yg dgr rse nk goyang2 gak la haha :P

4. Couple - Menceceh Bujang Lapok
Suare group nie mmg bole kenal da, dgr je da tau sape nyanyi (klu aku la,korang aku x tau la ye :P)..lagu nie best jugak (sume lagu ko ckp best adwa oii! haha).Couple still nk selitkan lagu Hey Kawan - Kawan die tu.

5. Altimet [feat. Imran Ajmain] - Maafkan Kami
Altimet mmg x bole lari dr rap so awal2 lagu nie da ade rap..not bad la nice jugak! :)

6. Subculture - Bunyi Gitar
lagu nie mmg bunyi gitar la lebey..seronok! suare pon best.. arrangement muzik same je cume ubah siket2 jer


7. Monoloque - Tiada Kata Secantik Bahasa
Suara monoloque mmg aku suke..die nyanyi mcm cool giler sesuai ngan lagu nie.


8. Azlan & The Typewriter [feat AG Coco] - Jeritan Batinku
Suara lan dlm nie mmg aku salute..die nyanyi penuh style n gaya tersendri ramai org puji lagu nie la..cara lan bawak lagu nie mmg awesome!

9. Bittersweet - Getaran Jiwa
Bittersweet biasa bw lagu2 cmnie,steady! so bg aku lagu getaran jiwa mmg sesuai la ngan diorang..aku suka!



10 . Pesawat - Ai Ai Twist
Pesawat nyanyi cm x semangat sket tp ok. Arrangement muzik mmg superb.lain dr muzik dlu tp still reserved sentimental value P.Ramlee.

11. The Ramlees [featuring Yuna, Liyana Fizi, Amirah (Tilu) Najwa Mahiaddin] - Itulah Sayang
lagu nie mmg awesome! arrangemnet muzik ade selit lagu Stay - Estrella, lain dr yg lain wuwuwu aku enjoy lagu nie :). lagu catchy sgt!

12. Pop Shuvit - Aci Aci Buka Pintu
haha lagu nie best sbb memula aku igt ade pompuan nyanyi tp bkn. pop shuvit buat suare pompuan hihi cool yaw!..n sume org tau Pop Shuvit pon ade rap2 kan.so wajib ade rapping2 sket dlm lagu nie.lagu nie klu dgr muzik die kadang mmg mcm lagu Aci Aci Buka Pintu kadang2 muzik die lain sgt.mmg unik woo!

13. Awanband - Malam Bulan Di Pagar Bintang
diorang nyanyi ala-ala org2 lama nyanyi, sgt sesuai!!..korang kene dgr sendiri bru dpt feel nya

14. Grey Sky Morning - Malam Pesta Muda Mudi
nie mmg enjoy gila..wuahaha :D

15. They Will Kill Us All - Sepanjang Riwayatku
lagu nie seyes aku x penah dgr tp bile dgr diorang nyanyi aku jatuh chenta trus weyh hoho :)

16. Yuna - Gelora Jiwa
Yuna mmg ade suara klasik die, sesuai sgt lagu nie ngan Yuna.

17. Meet Uncle Hussain - Ya Habibi Ya Ali Baba
Errr..lagu nie bg aku serabut laa..aku x brape nk layan sgt..but aku respect usaha diorang nk refresh lagu nie :)

18. Kugiran D'Tepi Pantai - Nujum Pak Belalang
lagu santai n relax je..suka suara diorang..nice sgt! :)




overall album nie awesome! korang should have one :D . walaupun review aku ntah pape tp lantak la sbb telinga aku dgr cmtu kan hehe. nie adala album penghormatan diorang bdk2 indie tentang muzik2 yg P.Ramlee hasilkan.




P/s : support our local arts!!..bangga bile ade anak2 muda mcm diorang nk reserved bnd2 klasik P.Ramlee



Panggilan haji 1432H

Labbaikallahumma labbaik,
Labbaikala sharikala kalabbaik,
innalhamda wanni'mata laka walmulk,
La sharikalak

Hambamu datang menyambut panggilan-Mu,
Ya Allah hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu
Sesungguhnya segala puji-pujian dan nikmat
dan kerajaan adalah kepunyaan-Mu yang tiada sekutu bagi-Mu

Musim haji tiba lagi,berjuta-juta umat islam berpusu2 ke Tanah Suci Mekah.Tanah di mana HARAM di jejak oleh orang kafir.Beruntung kiranya umat islam yang terpilih dapat mengerjakan Haji bagi menunaikan Rukun Islam ke 5. Plus, disini jugak dapat mendekatkan diri kpd Allah, pencipta manusia.

bila tgk ramai makcik2 n pakcik2 yg dapat menunaikan haji nie, teringin benar rsenye aku pon nk pergi.Aku berdoa agar 1 hr nanti insyaAllah aku dapat pergi ke Rumah Allah tu.Tapi sebelum tu kalau boleh aku nk hantar mak n abah dlu ke sana, dengan duit hasil titik peluh aku sendiri..insyaAllah :)

aku mendoakan semoga semua jemaah Haji yg bakal menunaikan haji di Mekah nnt selamat perjalanan pergi dan balik.Semoga mendapat haji yang mambrur.Amin.

suatu hari nanti,insyaAllah :)



p/s : insyaAllah mak abah,ada rezeki lebih angah akan hantar mak abah ke sana :')

#Tazkirah Jumaat - Anda Mengantuk?

bile time2 da tgh hari tuh kadang2 mata kite nie mula la nk stim je kan..yela lepas lunch mst seronok je nk cr bantal. yang kene keje sori to say la beb mmg konpem x bole melain kan curi2 tido..yg dlm kelas tu klu da ngantuk malap jugak akhirnye kan? haha..


pd yg x tido tgh hr or ptg tahniah!  anda mmg hebat! lgpun tido tgh hari atau ptg nie mmg x elok kan.


tido yg btl2 mendapat pahala ialah tido sblm masuk wktu zohor,tu pon dlm 10-15 minit je ye.Ia dipanggil sbg "Qailulah". Ini adalah amalan sunnah Rasulullah (SAW), so nk dpt pahal,tido la time2 nie yer anak2. :D

kt sni aku nk share sket apa yg aku dpt melalui pembacaan aku.kadang2 aku pon ngantuk jugak tgh2 hr nie.tp klu byk keje mmg segar la mata aku :P

potongan ayat dr Ayat Kursi,Surah Al-Baqarah (2) ayat 255


maksudnya : Yang tidak mengantuk,usahkan tidur.


Petua : 
Jika rasa megantuk,bacalah ayat di atas sebanyak 3X.perlu dibaca sambil mengusap dan menekan pangkal hidung (di antara kedua-dua mata)

insyaAllah menjadi :)

#5 Spontaneous Thursday





aku rindu ke kuliah mcm dulu

rindu....

serius rindu...




kuasa air

minum air ketika perut masih kosong pada awal2 pagi.


amalan nie popular kat Jepun di mana awal2 pg bangun terus minum air tanpa gosok gigi dulu.Ujian saintifik membuktikan amalan nie sgt bagus.Air juga dpt mengubati penyakit serius dan jugak penyakit moden skrng melalui kajian pengamal perubatan Jepun. Penyakit mcm sakit kepala,sakit2 badan,degupan jantung laju,buah pinggang,jantung,asma,TB n mcm2 lagi.

CARA PERUBATANNYA:
1. Bangun pg2 sblm gosok gigi,minum 4 X 160ml gelas air
2. Gosok gigi lepas tu jgn mkn atau minum selama 45 minit.
3. Selepas 45 minit korang bole minum n mkn mcm biase
4. selapas 15 minit sarapan,mkn tgh hr atau mkn mlm, jgn mkn ape2 selama 2 jam.
5. pada yg da berumur atau sakit yg x mampu minum 4 gelas air, bole mulakan minum sikit sehingga mencapai  4 gelas air sehari.
6. Amalan di atas insyaAllah akan mengubati penyakit dan korang bole menikmati hidup sihat :)

amalan perubatan nie tiada side effects, cume kita akan mengalami kekerapan membuang air kecil jer.Ia bagus klu kita jadikan amaln harian.in fact..ble buang air sekaligus dpt buang toksin dlm badan



Di China dan Jepun, diorang minum teh panas sambil makan bukan dgn air sejuk. sbbnye air sejuk akan membekukan lemak2 yg kita makan n slower down proses penghadaman. adalah bagus kalau selepas mkn, kite minum sup panas atau air suam.

amalan nie pon baru 2 3 hari aku amalkan,alhamdulillah xdela mslh,sakit2 badan ke,atau pening.Bangun pg2 bnd 1st aku cari ialah air masak,minum 1 botol air mineral then baru g mandi.Siapa yg xnk hidup sihat kan? so why not kita mulakan amalan nie sbelum terlambat.



*artikel di olah dan dipermudahkan :)




p/s : hari mendung,cane la aku nk g kua setel mcm2 hal nie -____-"

oh bulannnn! ('moon ring')

subahanallah bulan sgt awesome mlm nie..x puas tgk!!
sungguh kekuasaan Allah tiada siapa bole tandingi kan





member aku share gmba nie..ade 3 version bulan di lain2 tmpt..nice kan? 


die kata gua garang,ciss!

weekend aku kali nie mmg totally rare,haha. sbbnye smlm aku jd tutor utk ajar membe aku blaja motor.amcm? epik bukan? ayuh kita mulakan..

nie anak murid gua nama die Murni
harus bergaya otai ala2 mat rempit padahal nk terkincit cuak bw motor haha :P

aku nie bajet jer ajar org bw motor padahal aku sendiri pon xde lesen haha. sbbnye abahanda ku x bg anak perempuannya nie bw moto,"angah amik lesen kete je" ."baekkk boss!"

ok sambung blk. sblm ajar anak murid,harus g isi minyak dlu.pape hal mse ajar anak murid x cuak minyak tade.oh! sblm terlupa nie bkn moto aku,tp moto membe aku nama die yana yang pulang menemui keluarga terchenta dan aku di amanahkan utk jaga motor die. *sile baca dlm 1 nafas saje

sesi mengajar nie amik mse dlm 35 minit saje..aku dok bergambo, anak murid g la meraban merata kehkehkeh.slps 35 minit alhamdulillah xde siapa yg tercedera dan kami sambung bergamba berdua pulak :P

aku n anak murid bermata 4
*yes im d'awesome :D

confident mau ada even muka x lawa
ingat ye anak2..confident! :D

sesudah mengajar harus meraikannye dgn berbelanja di pasar malam seksyen 16 Bangi. kami meraikan kejayaan murni membawa moto dengan hanye membeli Spicy Chicken Uncle Bob dan juga bnd yg paling di rindui bila aku di Penang ialah Nasi Lemak Pak Cik Gelabah..yahooo!! dpt mkn jugak akhirnya wee~

terimalah sebuah video budak baru belajar moto. sblm tu aku nk mintak maaf sbb suara aku sgt annoying dlm nie ok..abaikan je taw!


video

murni : aku x dgr pape pon ko ckp mse nek moto td,bile tgk blk vid nie, garang nk mati ko ajar aku ye!
aku : mmg kejap lg mkn PANGG!! jugak bdk nie -____-



p/s : bile bace blk mcm skema gile aku taip! hahaha

kalau korang jadi aku,ape korng nk buat?

hari sabtu suppose aku akan senyum selebar alam sbbnye aku cuti dr bekerja hehe.(nmpk sgt mls nk praktikal :P). tp malangnya ade benda yg spoiled mood aku.

aku tau korang bosan nk bace cter nie tp aku xde tmpt lain da nk cter hahaha.hanya blog menjadi tmpt luahan rasa..*aiceh bajet sweet lettew!. 2 entry aku sblm nie ade cter sal mslh aku ngan roomate aku kn? so hr nie ade sambungan lg..lantak aku x pedulik,nk cter jugak hehe

aku pikir mslah xnk ckp ngan aku aku x kesah sgt, tp bile tang hal2 lain i can't compromised.perkara yang aku x sangka2 sangat die akan buat ialah ambik brng aku tanpa kebenaran.

pg smlm aku bangun lewat siket dr die,die btl2 wat aku terkejut sbb bile rumet aku nie dgr je alarm hp aku bunyi, kelam kabut die simpan seterika aku kat tmpt asl.biasela aku ngah mamai, x spenuhnya bangun lg so aku pon still blur2 alam en.bile aku da bangun tu bru die ckp." pinjam seterika ek?"



dlm hati aku "watdefish pinjam seterika ek?". ko da setel gosok baju baru ko ckp pinjam seterika? kurang ajar x klu cmtu?. aku bukan kedekut taik idong masin xnk bg pinjam, tp aku jd pissed off bile pinjam brng aku x bg tau,amik mcm pencurik,tau x? pastu buat muka x besalah..eiiiii geramnye!!!



x cukup yg tu,smlm aku blk keje die tgh kelam kabut ttp locker aku..."hey hey hey girl! u really make me angry rite now,u know!" *dan lg nk speaking tuh! .aku trus jd speechless n terketar2 tgn sbb tu la 1st time bnd nie jd dlm hidup aku bile sebilik dgn org yg bru aku kenal. aku msuk je bilik, trus di sambut dengan senyuman yg cukup manis dr rumet kesayangan aku.pfffftttt!

hello! aku da nmpk ape ko buat ok.. ko bole lg nk bg senyuman fake ko tuh ek..aku nmpk muka cuak die, n die buat2 mcm tgh cr something dlm locker die..nmpk sgt ko bersalah kan..aku letak sume brng2 aku n aku g bilik membe aku lepaskan kemarahan. membe aku sume da terkejut badak dgn perangai rumet aku nie then diorang kate,beli mangga, simpan sume brng2 ko dlm almari n kunci.


aku tau bnd2 nie nmpk sgt aku x suka brng2 aku di usik kan.tp i have to!!.bnd2 kecik cmnie pon aku cter kat mak sbb aku mrh sgt die buat cmtu..rumet2 aku yg dlu x penah buat bnd2 mcm nie tau even ktorang rapat tp x penah skali diorang amik brng aku tanpa kebenaran n brani2 buka locker aku.ya allah tuhan je tau hati aku menggelegak cmne smlm.tp aku xnk trus g sembur die sbb aku xnk keruhkan keadaan.

smlm aku harap sgt die blk rumah, tp hampeh..trus hilang mood aku nk menikmati hujung minggu tanpa die.aku da rse insecure tau bile bnd2 nie jd kat aku.plus, aku rse menyampah nk tgk muka die.
*yes aku jujur xnk tgk muka die hari2.lantak la klu die bace blog aku nie,aku da x pedulik sbb die kene tau yg die da langgar privacy org lain




aku xnk expect pape yg pasal die buka locker aku tu. aku just pk die nk tgk2 je brng aku.tp aku ttp akan ambik langkah berjaga2 utk kunci locker aku. aku da x percaya kat die..serius!




p/s : klu bnd nie jd kat korang ,ape korang buat?

perkongsian bersama

mengikut entry smlm, ramai yang bagi respon supaya aku bersabar je dpt rumet cmtu..insyaAllah aku akan bersabar. thanx sgt2 pada korang2 yg bagi semangat n x lupe jugak yg bg nasihat :)

“Barang siapa bersyukur, sesungguhnya syukurnya itu untuk dirinya sendiri” 
(Q.S. An-Naml : 40).

aku nk jadi hamba yang bersyukur, sbb aku masih lg ade teman sebilik dr org2 lain yg alone x berteman kan?.walaupun agak payah, insyaAllah la aku try selow2 utk bermesra ngan rumet aku nie. 

“Bersabarlah dengan kesabaran yang baik "
(Q.S. Al-Ma’arij : 5)

aku jugak akan belajar menjadi org yang sabar,x cepat melenting..alhamdulillah even aku da kene kunci 2 kali ngan rumet aku,seyesly aku x marah pon die.membe2 aku pon bg nasihat gak suh aku bersabar,mungkin rumet aku nie belum biasa ddk kat asrama lg so it takes time nk adapt ngan suasana baru. so adwa, sabar,sabar,sabar ok!




p/s : kpd cik nur adwa farahin, sila la menjadi org yg bersabar n bersyukur ye,sbb ini adalah sikap yang terbaik dlm hidup.*yes aku menjadi manusia yg sgt positif skrng! :)

happy weekend peeps! :D

orang baru *entry membebel!

kalau lu org rse aku nk bg tips cmne nk dpt org baru (anak) mmg lu org silap besar la, sbb sknrg sbnrnye aku nk cter sal org baru yg termasuk dlm list hari-hari-orang-yang-aku-jumpe.

org yg aku maksudkan ialah teman sebilik aku. lu org silap lg klu lu org anggap aku buat perkara sumbang ngan org bukan muhrim..*adwa nie satgi makan kaki jugak kang. ok..ok.. relax la..nie gua nk cter la nie..teman sebilik aku nie halal aku sentuh sbb die pon sejenis ngan aku..pompuan a.k.a roomate baru aku sem nie

yeeee aku tau aku mmg loser sbb still dok kolej even da sem 5 plus aku praktikal plak kn..ape barang dok kolej lagi..time2 nie la ronggeng2 dok umah sewa..hahaha gua pk jauh beb..baik aku dok kolej jimat, dr aku dok umah sewa nk kene byr itu nie.ok dah, aku da meraban cter sal kolej plak aduyaiii.

ekceli roomate aku nie 1st year but die tua stahun dr aku,bdk dip..die 22 aku 21.aku x penah jmpe lg la rumet pesen die nie..mmg btl2 hao liao tau die bantai buat hal sendri je..aku nie da mcm tunggul dok dlm bilik nie.helo sista, lu bru 1st year pliss la respek sket budak tahun akhir nie *aiceh bajet nk mati statement ko jah! hahaha.klu die bce blog aku mmg M la aku.



die pulak telah buat sejarah yg xpenah2 aku buat ngan rumet2 aku yg dlu..die bole p blasah kunci pintu bilik n menyadin g kuliah. aku blk mandi ternganga-nganga la dok pikiaq mcm mane nk masuk blk..naseb baik aku de kwn 1 ofis yg dok 1 floor ngan aku..die la gigih pagi2 trun g pejabat kolej mntk pendua kunci nk bkk pintu.klu x,free2 je aku ponteng keje ritu.

x cukup pagi die kunci aku,mlm pon die kunci aku gak..padahal aku g lepak bilik membe depan tu je.die tau pesen aku mmg x bw kunci kot klu aku lepak blik membe..die bantai gak kunci..mmg x pasal2 aku pegi cr die nk amik kunci nk msk bilik.die btl2 buat aku pissed off la hr tu..pffftttt..


aku syak rumet aku nie mmg bkn jenis dok asrama la..die rse cm x secure kot dok asrama..asl klua bilik je nk kunci pintu..padahal g buang sampah selang 2 bilik je..nk kate lappy ternganga atas katil takut org curi xde pulak, yg aku nmpk BB die tujela yg diusung x diletak2.lain la aku nie, lappy slumber letak ats katil terbiar pastu kua g mandi x kunci pintu bilik.aku brani buat gitu pun sbb aku rse asrama aku slamat dr ancaman2 rompakan  nie.



lg 1 pesen die nie, jenis tggu aku ckp dlu bru nk ckp..klu aku tanye sepatah, sepatah la die jwb.kadang2 tu perbualan tergantung cmtu je sbb aku pon da kering idea nk tanye pe.die pon xde inisiatif nk terus bersembang..last2 aku jadi give up n aku terus jd bisu je everytime aku msk bilik.

aku kene jd tough dpt rumet cmnie..berkemungkinan tahun akhir aku di ukm mmg ditemani rumet yg 'bisu' je kot..gua redha habes nie..btl2 rumet aku yg awesome,rumet sem lepasla mse short sem.die je yg cool n bole aku buat gila-gila dlm bilik sbb die pon sekepala ngan aku. gua rindu rumet dlu :(





p/s : btl2 perenggan last rumet aku blk,agaknye die tau aku ngah kutuk die,tu die blk awl kot.die nk psiko aku lettew! :P

#7 Wordless Wednesday





Blackbird Lomo cam
soon,insyaAllah :)


berbeza tp kami sama

abah n mak org yg terpenting dlm hidup aku n adik bradik aku, tanpa diorang kami lemah...lemah sgt..


aku n abang dok jauh dr diorang kecuali adik2 aku lg 2 org kat rumah.
antara aku n abang beza sgt..aku more to cter2 sal abah but abang more to cter2 sal mak.
mmg everytime aku tepon aku akan ckp ngan mak but at the same time aku akan request nk ckp ngan abah.
berbanding abang die lebey nk bercerita ngan mak drpd abah sbb abang rapat ngan mak berbanding abah

klu tgkkan instagram abang byk gamba2 mak la n also twitter die byk tweet berkaitan ngan mak..tp aku pulak lain, kebanyakkan nye more to abah.klu bercakap tepon pon abang kekok ckp ngan abah berbanding aku

klu bab marah, aku ngan abg sama je..klu bnd salah kene jugak tegur. abah still adil dlm nie,cume bile da bsr nie..msing2 da pandai bw dri so abah pun da kurang marahnye :)

aku n mak biasa la..kami pompuan, so byk share hal2 pompuan la..tu mak seronok klu aku blk sbb aku bole teman die berkebun n memasak.

aku n abah plak lain..klu aku blk kami slalu habiskan mase bersama cuci kereta..hihi seronok tau! sambil2 tu seronok berborak la..klu mlm aku tlg abah meniaga beger..sambil tlg2 abah ade la bercerita mcm2.. kadang2 tu abah ade jugak selitkan nasihat.
dad u know how i miss u so much rite now? :'(

betul la ckp org yang anak2 perempuan nie rapat dengan ayahnya berbanding anak2 lelaki yang rapat dengan ibunya. tp percayalah rapat mcm mane pon aku ngan abah atau rapatnya abang n mak kami sayang kedua-duanya :)

org kata mata sepet aku ikut abahanda ku :)

n muka abang ikut makanda ku :)


p/s : mak bapak marah mcm mana pon pada anak2 diorang,dalam hati diorang tuhan je tau mcm mane sygnya diorang pada anak2 :') . hargai mereka selagi ada

Masih

Masih ku tak berdaya
melupakan mu
dihatiku berkata
apakah sebenarnya cinta
di hati ini
hanya mainan semata


Namun kau tak mengerti
apa sebenarnya yang telah terjadi
di diri ini

Kau yang masih di hati
tidak terdaya untuk mengundur diri
dari mu


Setelah engkau pergi
tiada apa yang ada di diri ini
kuharapkan kau berubah hati
semoga kau akan kembali di diri ini


Artis : Flop Poppy




p/s : ptg2 hati gua rapuh plak bile dgr lagu nie..erk?

its october yaw!

yaw! yaw! assalamualaikum, morning ebelibadi!!
waaa hepi ye ko adwa sbb cuti rini.xyah kerja! haha
penat tahu jd wanita bekerjaya gahh!

yes! its october yaw!
kejap je, pejam celik da bulan seploh hoii!
so di pg sabtu hr pertama bulan seploh nie cik kiah cempriang nk story sket pe cik kiah cempriang buat pepagi buta td yer

tadaaaaa!
ye! sila percaya sbb pepagi lagi cik kiah cepriang membelai kasut2 beliau.Ape cik kiah buat ialah kasi bersih la aney!..buang habuk2 yg ade.Almaklumla dok dlm lemari tu x berusik so berhabuk la..sbnrnye cik kiah cempriang x sangka la,kasut cik kiah byk gini.setelah di total up sume, 14 pasang kasut yg dikumpul dr sem 1 sampai la sem 5 nie..ade kasut sukan 1 pasang then yg lain kasut yg di belasah hr2 sama ade klua jenjalan or ke kuliah or ke tmpt keje.cik kiah x minat heels..syg pinggang weyh! xmola sbb nk lawa kene sakit2 pinggang.x sanggup den!

sliper Nike yg di bwh skali itu adelah kesayang sbb abah belikan :D.even tapak da haus n kadang2 bile berjalan asyik nk buat 'ya aww aww' sbb nk terjatuh licin, die ttp di hati yaw!
selain tu kasut kesayangan cik kiah yg lain ialah yg merah mak ngah tu,sneakers putih n kasut sarung kuning.
Merah tu namanya Vans pemberian incik abam..yg kuning n putih itu nama die Adidas.harus syg lebey sbb beli mahal nokk! di mana kan ku cari ganti klu hilang T_T

tu jela keje cik kiah cempriang pg nie..sampingan lain mcm besela basuh baju,sapu sampah..mop2 lantai
harus menjaga kebersihan walaupun engko wanita bekerjaya jah!



p/s : aku bru terpikir da abes blaja nnt jenuh tahu nk angkut sume nie blk penang!..mmg gua kene lecture la ngan abah n mak..tadah telinga jela cik kiah cempriang hoi!

*lemari - almari
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...